« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
PRIPAZITE

7 namirnica koje mogu biti otrovne

Kao svojevrsni podsjetnik, evo 7 namirnica koje trebamo nabavljati iz provjerenih izvora i dobro paziti koliko ih jedemo

Pazite da nisu gorki
Pazite da nisu gorki (Arhiva)
Više o

hrana

,

krumpir

,

med

,

tuna

,

rajčica

,

otrov

,

bademi

,

muškatni oraščić

,

sjemenke voća

Hrana koju jedemo svaki dan može vrlo lako biti otrovna, pogotovo u situacijama kad se ne možemo suzdržati i pretjeramo s količinama.

Stoga, kao svojevrsni podsjetnik, evo 7 namirnica koje trebamo nabavljati iz provjerenih izvora i dobro paziti koliko ih jedemo.

Bademi - oni slatki nisu opasni, već su to gorki, koji sadrže cijanovodičnu kiselinu pa konzumiranje samo 8-10 tih badema, kod odraslih ljudi može izazvati razne zdravstvene probleme.

Krumpir - glikoalkaloidi su kemijski spojevi koji se nalaze u biljkama, među kojima je i krumpir. Ovi spojevi dovode do proljeva, grčeva, glavobolje i slično, a nalaze se u lišću, stabljikama, klicama, ali i u plodu krumpira.

Med - med je vrlo zdrava namirnica koja ima jednu veliku manu. Kako se ne bi izgubili hranjivi sastojci, on ne prolazi proces pasterizacije pa onaj sirov može biti opasan za zdravlje.

Muškatni oraščići - neki stručnjaci tvrde kako muškatni oraščići u nekim slučajevima mogu izazvati halucinacije poput droge pa ne čudi da su se našli na ovom popisu.

Rajčica - ovdje nije problem u plodu, već u lišću koje sadrži toksične alkaloide. Također, opasna je i zelena rajčica, ako se jede sirova, jer ona nije zrela.

Sjemenke voća - jabuke, trešnje, višnje, breskve, marelice... Sve one u sjemenkama sadrže opasnu tvar koja sadrži i cijanovodičnu kiselinu.

Tuna - opasnost od tune krije se u živi, koju ova riba sadrži, a kada se nađe u našem tijelu, ona može opteretiti bubrege ili mozak te teško pasti na naš trbuh. Iako je opasnost od trovanja mala, stručnjaci upozoravaju da ne pretjerujemo s dozama, što se posebno odnosi na najmanje članove obitelji.

08.10.2017. 15:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh