« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 6 mjeseci
SAVJETI

Kako se riješiti bolnih koljena (a da nije ono iz reklame)

Od presudne je važnosti za pozitivan tijek bolesti aktivan život i ni u kojem se slučaju ne predati sjedilačkom načinu život.

Pazite na svoja koljena
Pazite na svoja koljena (Arhiva)
Više o

lijek

,

simptomi

,

osteoartritis

,

koljena

Bolna koljena zapravo se zovu osteoartritis koljena, što je jedna od najčešćih mišićno-skeletnih tegoba i uglavnom pogađa starije stanovništvo, no to ne znači da oboljeli treba prestati s laganom fizičkom aktivnošću, odnosno kretanjem, podsjećaju njemački specijalisti ortopedi. 

Upozoravaju da premalo kretanja kod osoba koje se bore s ovom bolešću može smanjiti proizvodnju fluida oko zglobova, pogoršavajući stanje.

Karakteristični simptomi osteoartritisa su bol, oticanje i smanjena pokretljivost koljena. Od presudne je važnosti za pozitivan tijek bolesti aktivan život i ni u kojem se slučaju ne predati sjedilačkom načinu život.

Osobe koje boluju od artritisa koljena znaju popustiti pod pritiskom ove bolesti i izbjegavaju stvari koje su nekada radili s lakoćom, pa tako više ne idu u šetnje, ne bave se sportom, a svoje kretanje žele vezati za dom. Što je pacijent aktivniji bolje će se osjećati i brže hodati, a čak je i malo povećanje aktivnosti povezano s boljim hodanjem.

Unatoč boli i krutosti zglobova to bi trebalo motivirati osobe da se pokrenu, smatraju stručnjaci iz Njemačke udruge ortopeda i ortopedskih kirurga (DGOOC). Idealno bi, po njihovoj procjeni bilo najmanje dvaput tjedno vježbati između 30 i 40 minuta.

Najbolji oblik vježbe je lagana tjelesna aktivnost tijekom koje se zglobovi pomiču ravnomjerno. Kao primjer navode nordijsko hodanje, vožnju bicikla, akvaerobik ili nordijsko skijanje. Ne treba zaboraviti ni da je umjerena tjelesna aktivnost dobra za svladavanje umora i depresije. Sportske aktivnosti koje podrazumijevaju nagle pokrete ili promjenu smjera kretanja treba izbjegavati, preporučuju stručnjaci iz DGOOC-a.

08.10.2017. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh