« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
ČUVAJTE SE

6 podataka koje nikad ne smijete otkriti na Facebooku

Mnogi još uvijek ne shvaćaju ozbiljno upozorenja o nužnosti zaštite podataka na popularnom Facebooku

6 podataka koje nikad ne smijete otkriti na Facebooku
6 podataka koje nikad ne smijete otkriti na Facebooku (Getty Images)
Više o

Facebook

,

zaštita privatnosti

,

društvene mreže

Puno se priča o privatnosti na društvenim mrežama i internetu općenito, a posebno na popularnom Facebooku. No, mnogi još uvijek tomu ne pridaju dovoljno pažnje. Ben Givens iz neprofitne organizacije "Privacy Rights Clearinghouse" koja pruža besplatnu pravnu pomoć, savjetuje kojih šest podataka nikako ne smijete otkriti na Facebooku.

Datum i mjesto rođenja

Iako vam se možda ne čini tako, ovime svoj identitet otkrivate onima kojima ne biste trebali. Naime, istraživanja su pokazala da lopovi često koriste informacije poput datuma i mjesta rođenja kako bi pogodili vaše osobne podatke.

Adresa

Čak 40 posto ljudi na internetu objavljuje svoju kućnu adresu! Podatak koji još više zabrinjava je taj da čak 60 posto korisnika društvenih mreža priznaje kako nisu sigurni da poznaju sve svoje "prijatelje" s Facebooka.

Idem na godišnji!

Ovime kao da ste lopove pozvali u svoj dom dok vas nema. Naravno da ćete na Facebook staviti fotografije s mora kada se vratite, ali ne pozivajte lopove u svoju kuću.

>> Da su Bog, Galileo i Titanik imali Facebook...

Negativni komentari

Možda ne podnosite svog šefa ili kolege s posla, ili ponekad pušite travu... Facebok nije mjesto gdje biste trebali objavljivati takve stvari, pogotovo ako je popraćeno i fotografijama. Poslodavci često provjeravaju društvene mreže, a i nikad ne znate čega biste se u budućnosti možda mogli sramiti.

A moja šifra je...

Ako se na vašem Facebook profilu nalaze imena vaše banke, mamino djevojačko ime ili naziv najdraže pjesme i filma, lopovima olakšavate pogađanje vaših lozinki.

Rizična ponašanja

Volite divlju vožnju, ekstremne sportove, a to volite pokazati i na Facebooku? Loša ideja! Osiguravajuće kuće sve češće pokušavaju preko tih stranica saznati koji klijenti svjesno riskiraju svoje zdravlje i imovinu.

17.09.2010. 20:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh