« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
JESTE LI ZNALI...

6 iznenađujućih činjenica o YouTubeu

VIDEO - Saznajte kako i zašto je nastao YouTube, pogledajte prvi video koji je osvanuo na najpopularnijem video servisu na internetu

YouTube
YouTube (YouTube)
Više o

internet

,

YouTube

,

zanimljivosti

,

pogrešne činjenice

Korisnici na YouTube u 60 dana stave više video materijala nego što tri najveće televizijske kuće u SAD-u objave u 60 godina, a prosječan korisnik na stranici provodi između 15 i 25 minuta. Ekipa Mashablea pronašla je zanimljive i pomalo iznenađujuće činjenice o YouTubeu.

Sve je počelo kao stranica za upoznavanje

Osnivači YouTubea Chad Hurley, Steve Chen i Jawed Karim na samom početku u glavi nisu imali koncept za YouTube kakvog danas poznajemo. Pokušali su pokrenuti stranicu za video upoznavanje pod nazivom "Tune In Hook Up". YouTubea su se sjetili tek kada Karim na internetu nije uspio pronaći snimku djelomično obnažene Janet Jackson, a Hurley i Chen s prijateljima preko e-maila nisu uspjeli podijeliti snimke s tuluma.

Problemi s Utubeom

Domena YouTube.com registrirana je na Valentinovo 2005., što je dovelo do nesporazuma s poduzećem Universal Tube & Rollform Equipment koje je koristilo domenu utube.com. Korisnici su masovno pokušavali YouTubeu pristupiti preko Utubea. Poduzeće je bezuspješno tužilo YouTube.

Prvi video na YouTubeu

Prvi video prikazuje suosnivača Jaweda Karima u zoološkom vrtu u San Diegu. Video je postavljen 23. travnja 2005. i ima preko četiri milijuna klikova.


Fascinantna statistika

YouTube ima preko 490 milijuna korisnika diljem svijeta (stanje: veljača 2011.). Svi zajedno na YouTubeu mjesečno provedemo preko 2,9 milijardi sati. Prosječan korisnik na stranicu odlazi 14 puta na mjesec i na njoj se svaki puta zadrži do 25 minuta. Podaci ne uključuju video uratke s YouTubea koji se nalaze na drugim stranicama.

Rekordi na društvenim mrežama

YouTube postiže fascinantne rezultate i na društvenim mrežama. Na Twitteru u minuti osvane oko 400 tvitova s linkovima na YouTube. Korisnici putem Facebooka dnevno pogledaju YouTube snimke koje bi jedna za drugom trajale 150 godina.

Najbolji od najboljih

Video s najvećim brojem klikova je spot Justina Biebera za pjesmu Baby, kojeg slijedi Lady Gaga s pjesmom "Bad Romance". Ako iz statistike izbacimo glazbene spotove, najgledaniji je "Charlie bit my finger" s nevjerojatnih 282.151.886 prikazivanja. Ažurirani popis najgledanijih uvijek možete pratiti na linku Top-liste usluge YouTube.

21.02.2011. 22:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    klkso
    21.02.2011. 23:11
    Onaj tamo popis najgledanijih videa i nije baš ispravan. Naime, pjesma od SOAD-a "Chop Suey!" ima preko 50M gledanja, a nije na toj listi
  2. avatar
    Nogometna_lopta
    22.02.2011. 04:36
    jesmo znali smo. pokerenite se nećemo više besplatno komentirati ovdje dajte se potrudite malo
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh