« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
kad se sve zbroji

500 milijuna eura manji prihodi od turizma

Hotelijeri su ipak zadovoljni rezultatima s obzirom na ekonomsku krizu

(Wikipedia)
Više o

turistička sezona

,

ekonomska kriza

,

Hrvatska udruga hotelijera i restoratera

,

Anđelko Leko

Prema procjenama Hrvatske udruge hotelijera i restoratera (HUH) prihod od ovogodišnje turističke sezone bit će 400 do 500 milijuna eura manji nego lani, dok će samo hotelijerski sektor biti u gubitku od 200 milijuna kuna.

Izjavio je to na današnjoj konferenciji za novinare Anđelko Leko, predsjednik HUH-a.
 Hrvatski hotelijeri ipak su zadovoljni ovom sezonom koja je završila iznad njihovih očekivanja s obzirom na ekonomsku krizu.

Prema podacima za prvih osam mjeseci ove godine u hotelima je ostvareno 93 posto lanjskih noćenja, a prihod je na razini 90 posto.

Sveukupno gledano, pozitivni rezultati privatnog smještaja i kampova rezultirali su time da je sezona na razini lanjske što se noćenja tiče, dok je prihod na 95 posto prošlogodišnjeg.
Pojačane promidžbene aktivnosti, smanjenje cijena, dodatne usluge te povoljne vremenske prilike pogodovali su tome da gubici ne budu i veći.

Hotelijeri ipak ističu kako njihov problem traje godinama i kako je za oporavak hotelskog sektora potrebno provesti dubinsku analizu i donijeti strateški plan hrvatskog turizma.

Očekivanja za iduću godinu su jednaka ovogodišnjima, s time da se upozorava kako će biti potrebno još više uložiti u promidžbu.

Ne smije se ići s podizanjem cijena, a očekuje se i kako će veliku ulogu ponovno imati internetska i 'last minute' prodaja aranžmana.

Hotelijeri ministru Bajsu poručuju kako očekuju da im se izjednače uvjeti s konkurencijom u inozemstvu, pri čemu prije svega misle na smanjivanje PDV-a, ukidanje parafiskalnih nameta, subvencioniranje kamata i pomoć pri zapošljavanju.

(Hina/Metro)

15.09.2009. 14:11:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh