5 zdravih namirnica koje destabiliziraju šećer u krvi
Ugljikohidrati koje jedete pretvaraju se u glukozu u vašem tijelu, a ako ih jedete previše, mogu ozbiljno utjecati na šećer u krvi
Inzulinska rezistencija sve je češća pojava, pa se tako smatra da blizu 50 posto populacije ima neku vrstu rezistencije poput predijabetesa ili dijabetes tipa 2.
William Cole za MBG Health objašnjava da mnoge zdrave namirnice mogu doprinijeti ovim stanjima.
Namirnice s niskim udjelom masnoće - dobro znamo da previše masnoća mogu povećati rizik od srčanih bolesti i prerane smrti. Ali ipak su masnoće vrlo važne za naše zdravlje i dobar metabolizam. Zato je vrlo važno konzumirati masnoće, a često su proizvodi koji imaju manji udio masnoća puni šećera ili nezdravih aditiva kako bi se popravio okus.
Povrće puno škroba - ugljikohidrati su izvor energije za vaše tijelo. Ugljikohidrati koje jedete pretvaraju se u glukozu u vašem tijelu, a ako ih jedete previše, mogu ozbiljno utjecati na šećer u krvi. Iako možda izbjegavate očigledne izvore bogate ugljikohidratima, poput tjestenine i kruha, previše škrobnog povrća poput slatkog krumpira može stvoriti višak šećera u krvi. Umjesto toga, odlučite se za neškrobno povrće poput tamnog lisnatog zelenog i prokulica, koji smanjuju upale u tijelu i šećer u krvi.
Previše voća - iako voće sadrži prirodni šećer u obliku fruktoze, to je i dalje šećer u vašem tijelu - bez obzira odakle dolazi. Voće je izvrstan izvor antioksidanata i drugih hranjivih sastojaka, ali lako je previdjeti ovaj uobičajeni izvor šećera i pretjerati. Obavezno odaberite opcije s niskom fruktozom kao što su borovnice, limun, limeta i dinja kako biste zadovoljili svoju želju.
Sve vrste šećera - svi znamo kako trebamo izbjegavati bijeli šećer, ali ljudi trebaju biti osjetljivi i na druge vrste šećera kao što su agava i prirodni šećeri. Iako su bolji od bijelog šećera, ipak mogu povećati šećer u krvi.
Žitarice bez glutena - već godinama slušamo o utjecaju glutena na naše cjelokupno zdravlje, konzumirajući žitarice bez glutena poput kvinoje, ječma i riže kako bi popunili prazninu koja je ostala. Međutim, ove namirnice i dalje imaju slične proteine kao gluten i bogate su amiloznim šećerima koji još uvijek mogu povećati šećer u krvi i pridonijeti otpornosti na inzulin. Dobra je ideja ograničiti ih zbog ravnoteže šećera u krvi.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar