« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
PRIRODNA METODA

5 vrsta hrane koja može poboljšati raspoloženje

Cijela jedna grana farmaceutske industrije bazirana je na proizvodnji lijekova za stimuliranje raspoloženja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

hrana

,

čokolada

,

raspoloženje

,

špinat

Istraživanja pokazuju kako većina ljudi može pozitivno utjecati na svoje raspoloženje samo jednostavnom promjenom u prehrani, a mnogi će otkriti kako hrana doista ima bolji učinak od raznih pilula koje mogu samo potencirati ovisnost.

5. Špinat - lisnato povrće bogato je folatom, prirodnim oblikom folne kiseline koja se može naći u hrani. Folat je prirodni B vitamin koji pomaže mozgu da proizvode serotonin, neurotransmiter koji je povezan sa osjećajem sreće i zadovoljstva. Postoje brojne studije koje nizak nivo folata i serotonina dovode u vezu s depresijom, a dokazi ukazuju na to kako ove kemikalije igraju ključnu ulogu u mentalnom zdravlju.

4. Brazilski oraščići - odličan su izvor selenija, koji osim što održava dobro raspoloženje, pomaže u prevenciji od srčanih bolesti i nekih oblika raka. Selenij je snažan antioksidans te dobar izvor proteina i vlakana. Oraščići osim toga imaju i mnogo minerala kao što je cink i magnezij, a tu su još i značajne količine fosfora, bakra i željeza.

3. Puretina - sadrži velike količine fenilalanina, esencijalne aminokiseline pomoću koje mozak stvara dopamin, neurotransmiter zadužen za aktiviranje nekoliko moždanih centara odgovornih za užitak. Dopamin brzo podiže raspoloženje pa čak i poboljšava motivaciju. S druge strane fenilalanin je toliko moćan, da neka istraživanja navode kako je jednako efektivan u borbi protiv depresije kao i neki lijekovi.

2.Riba - skuša, tuna, losos i druge vrste bogate su omega-3 masnim kiselinama koje imaju krucijalnu ulogu u funkcioniranju mozga, kao i brojne korisne učinke na raspoloženje. Jedna studija otkrila je kako su dnevne doze omega-3 kiselina jednako efektivne u reduciranju tipičnih simptoma depresija poput tuge, nesanice, pesimizma, nedostatka motivacije i niskog libida, baš kao i mnogi antidepresivi.

1. Čokolada - sadrži jedinstvenu masnu kiselinu kanabinoid, koja se također nalazi u marihuani. Kanabinoid utječen na dijelove mozga odgovorne za memoriju i pokret, te potiče izrazito opušteno raspoloženje. Osim toga, čokolada sadrži i prirodni stimulans feniletilamin, što je kemikalija koju mozak luči kada se zaljubite.

25.02.2010. 13:52:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh