« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 4 mjeseca
SUPERHRANA

5 supernamirnica koje treba jesti

Kako započinjemo novu godinu i desetljeće pogledajte koje namirnice su istaknule kao nova superhrana

Jedite hranu punu vlakana
Jedite hranu punu vlakana (Arhiva)
Više o

superhrana

,

vlakna

,

prebiotici

Ove namirnice prepune su hranjivih sastojaka i korisni su dodatak zdravom načinu života. Kako započinjemo novu godinu i desetljeće pogledajte koje namirnice su istaknule kao nova superhrana.

Biljke koje smiruju - bjekovite biljke koje nam pomažu kod dugoročnog kroničnog stresa bit će važan dio našeg zdravlja, objašnjava Rachelle Robinett za Chowhound. Adaptogeni pomažu smanjiti stres koji dulje traje. Biljke poput kamilice, limuna, marakuja, zob i mnoge druge pomažu kod smirivanja živčanog sustava, olakšavajući odmor i probleme s probavom.

Chlorella - moćna alga kojoj će tek u narednom periodu porasti popularnost. Chlorella je protein (ima svih devet aminokiselina proteina), sadrži visoku razinu B12, kao i razne druge vitamine, minerale i antioksidanse. Također je poznato da uz nju tijelo lakše izbacuje toksine koji su vezani s teškim metalima.

Prebiotici - prebiotici su neophodni za zdravlje crijeva. Tijekom proteklih nekoliko godina vidjeli smo porast probiotika kao dodataka. Prebiotici su oblik neprobavljivih biljnih vlakana kojima se probiotici hrane. Specifične namirnice poput suncokreta, cikorije, šparoge, češnjaka i zobi dobar su izvor prebiotika, a svoje pojačanje možete dobiti i u prahu.

Sirovi kakao i tamna čokolada - sirovi kakao sadrži visoki udio anitoksidansa, uključujući polifenole i flavonoide, ima bjelančevina i vlakna, te sadrži magnezij, željezo, a može čak i poboljšati vaše raspoloženje. Ove godine vidjet ćemo kako se i dalje prihvaćaju kao zdrava hrana - vrlo je važno da se odlučite za čokoladu koji ima 70% i više kakaa.

Vlakna - nisu ništa novo, njihova važnost se ističe već dulji period. Pravilnim unosom vlakana pomoći ćete u regulaciju šećera u krvi, osigurati zdravu probavu i hraniti dobre bakterije u našim crijevima. Voće i povrće sadrži vlakna, kao i orašasti plodovi i mahunarke.

02.01.2020. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh