« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
Imajte na umu

5 stvari koje vaša koža treba svaki dan

Premda danas na tržištu postoji veliki izbor proizvoda za njegu kože, ona ipak treba samo jednostavan i jeftin tretman kako bi ostala zdrava

Kako do zdrave kože
Kako do zdrave kože (Getty Images)
Više o

zdravlje

,

zaštita

,

voda

,

koža

Upotreba dodatnih kozmetičkih proizvoda za njegu i zaštitu kože nije nužna, premda može biti korisna. No za većinu ljudi, efektivna njega kože zapravo je jednostavan proces.

5. Čišćenje - to je najosnovniji dio bilo koje rutine čišćenja kože. Ne samo da se tim procesom uklanja prljavština iz pora već se koža također priprema i za naredne proizvode koje ćete eventualno koristiti, tako da aktivni sastojci mogu djelovati. No nisu sve metode čišćenja iste. Lice bi se prije svega trebalo čistiti sredstvima koja nisu na bazi sapuna, jer ona mogu iritirati kožu. Suha i osjetljiva koža zahtjeva proizvode bez alkohola. Koje god sredstvo vam odgovara, nanosite ga na lice barem 20 sekundi kako bi moglo djelovati.

4. Voda - ljudsko tijelo puno je vode i ona čini od 55 do 75 posto njegovog sastava. Voda izbacuje toksine iz tijela, omogućuje stanicama da apsorbiraju hranjive tvari, te održava normalnu probavu. No ona nije konstanta jer se bazičnim tjelesnim procesima, poput disanja i znojenja voda izbacuje iz tijela. Stoga, trebamo je nadoknaditi. Koža se ne razlikuje od ostatka tijela kada je riječ o potrebi za vodom. Ona pomaže čišćenju kože i vlaži je kako bi ostala gipka i glatka. Kako bi vaša koža imala dovoljno vode, trebali bi ste piti najmanje 2 litre vode svaki dan.

3. Esencijalne masne kiseline - važan su dio bilo koje zdrave prehrane. Pomažu održavanu lipidnih staničnih membrana koje zadržavaju vodu i hranjive tvari. U slučaju kože, ti lipidi  također formiraju barijeru koja štiti od UV zračenja. Bez esencijalnih masnih kiselina, stanične membrane ne mogu efektivno raditi. One kiseline koje trebamo, primarno su omega-3 i omega-6. Omega-6 nalaze se u velikom izboru hrane poput peradi, žitarica, stoga ih je lako unijeti u tijelo. Omega-3 su malo rjeđe, no nalaze se u plavoj ribi, lješnjacima i špinatu.

2. Zaštita od sunca - kada koristite kreme za zaštitu od sunca ne samo da se štitite od bolesti poput raka kože, već također zaustavljate znakove starenja koji dolaze od izlaganja suncu. Kako bi zaštitili kožu od sunca možete koristiti kemijska sredstva poput avobenzena ili oksibenzena, ili pak fizička poput cink oksida ili titanij oksida. Za koje god sredstvo se odlučite, birajte ono koje ima faktor zaštite veći od 15, i primijenite ga najmanje 20 minuta prije izlaganja suncu kako bi moglo djelovati.

1. Antioksidanti - smatra se da su korisni i za kardiovaskularno zdravlje kao i za prevenciju od raka. Može ih se naći u svim tipovima hrane, uključujući voće, povrće, morske plodove i masti. Njihova sposobnost da se bore protiv slobodnih radikala štiti od molekula koje mogu oštetiti zdrave stanice. I dok su mnogi antioksidanti korisni za kožu, dva se posebno ističu. Vitamin C koji pomaže održavanju kolagena za zdravu i elastičnu kožu, te Vitamin E koji štiti stanične membrane i potiče unos hranjivih tvari koje odbijaju UV zračenje.

29.12.2012. 19:07:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh