« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 mjeseci i 10 dana
AHA!

5 savjeta za rješavanje stresa

Niste niti svjesni koliko je opuštanje zapravo dobro za vas, a nekada vam oduzima manje vremena nego što mislite

Opustite se i uživajte
Opustite se i uživajte (Arhiva)
Više o

opuštanje

,

stres

,

masaža

Stres ne samo da štetno utječe vaše mentalno i emocionalno zdravlje, nego je izravno povezan s vašim srcem i raznim bolovima u leđima i glavi.

Niste niti svjesni koliko je opuštanje zapravo dobro za vas, a nekada vam oduzima manje vremena nego što mislite.

Disanje - uzmite samo 5 minuta pauze i usredotočite se na vaše disanje. Sjednite uspravno i zatvorite oči. Polako udahnite kroz nos te pokušajte osjetiti početak disanja u trbuhu i cijeli put do vrha glave. Nakon toga napravite obrnuti proces i izdahnite na usta. Duboko disanje će vam uvelike pomoći da se riješite tjeskobe i stresa jer tako smanjujete broj otkucaja srca te time i krvni tlak.

Masaža - iako ćete morati odvojiti manju svotu novaca, vjerujte, isplatit će vam se. Teško da išta može zamijeniti masažu i stručno znanje profesionalca koji točno zna sve točke na vašim ukočenim leđima. Mnogi stručnjaci savjetuju opuštajuću masažu kao oružje protiv stresa jer se tako smanjuje krvni tlak, poboljšava cirkulacija, ubrzava eliminacija toksina te se ubrzano proizvodi takozvani hormon sreće. Zato ne čudi da mnogi doktori masažu propisuju kao terapiju protiv depresije i anksioznosti.

Masaža teniskom lopticom - ako si ne možete priuštiti masažu, postoji alternativa. Stavite topli ručnik na vaš vrat na 10 minuta. Zatvorite oči i probajte opustiti svoje lice, prsa i leđne mišiće. Nakon toga maknite ručnik te uzmite tenisku lopticu, ona će zamijeniti vašeg privatnog masažera. Tenisku lopticu možete postaviti na zid ili na pod te se naslonite leđima na nju. Nježno zadržite pritisak do 15 sekundi te je potom premjestite na drugu točku na vašim leđima.

Meditacija - meditiranje je zapravo jako jednostavno, samo trebate uspravno sjediti, zatvoriti oči i usmjeriti svoju pozornost na recitiranje, na pozitivnu mantru. Mantra je zvuk ili grupa riječi koja ima sposobnost transformacije od svijesti, a sve do grube materije. Tako da recitirate, naglas ili u sebi, nešto što je pozitivno i što utječe na vaš mir, kao primjerice "osjećam mir" ili "smiren sam". Cilj je da sve negativne i uznemirujuće misli maknete od sebe. Da, toliko je jednostavno.

Smijeh - nismo niti svjesni koliko je smijeh dobar za naše zdravlje. Ne samo da smijeh uklanja sva naša psihička opterećenja nego i bitno utječe na nas i u fizičkom pogledu. Naime, smijeh snižava kortizol, smanjuje stres te povećava endorfin koji uvelike pomaže na naše raspoloženje. Na dosta jednostavan način uklonite stres tako da gledate svoje najdraže humoristične serije ili komedije.

09.01.2019. 13:03:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh