« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
ZA ZDRAVA LEĐA

5 odličnih i jednostavnih uredskih vježbi

Regularna tjelovježba zahtjeva veliku količinu discipline i predanosti. Tu su najviše zakinuti ljudi koji imaju prenatrpan poslovni raspored i obiteljski život pa im nedostaje vremena

Bol u leđima definitivno otežava rad
Bol u leđima definitivno otežava rad (Shutterstock)
Više o

posao

,

vježbanje

,

vježbe

,

ured

Ako je vrijeme glavni problem koji ljude spriječava da vježbaju i postignu rezultate koje žele, potrebna je nova perspektiva. Umjesto da odlazite u teretanu vježbati, prilagodite vježbanje sebi, bez obzira jeste li na poslu, kod kuće ili na poslovnom putovanju. Pogledajte vježbe koje možete izvoditi u uredu, a koje su efektne i zabavne.

1. Čučanj pomoću stolice - ova jednostavna uredska vježba spada među najkorisnije metode jačanja tijela. Počnite iz stojeće pozicije. Podignite nožne prste do vrha cipele. To će centrirati stopala i pomoći da čučanj izvedete točno. Dok su vam leđa potpuno uspravna, spustite se do par cm iznad stolice. Ostanite u ovom položaju oko 10 sekundi. Koljena moraju ostati malo iza vrha nožnih prstiju kako bi ste s koljenog zgloba eliminirali mogući stres. Stražnjica mora biti prvi mišić koji će podići tijelo u stojeću poziciju.

2. Sklekovi pomoću stola - ovom fantastičnom uredskom vježbom ojačat ćete gornji dio tijela i mišiće stabilizatore. Dok držite tijelo uspravnim koristeći stabilizatore, oslonite se na stol, a laktove dovedite u poziciju od 90 stupnjeva. Ostanite u toj poziciji te izvedite 10 pregiba koljenom , nakon čega slijedi 5 sklekova. Izvedite 3 do 4 ponavljanja.

>> Puno sjedenja loše je bez obzira koliko vježbate

3. Poslovno letenje - ova uredska vježba pogađa područja koja su posebno ugrožena tijekom posla, poput stražnje lože i donjeg dijela leđa. Počnite stojeći u uspravnom položaju. Pomoću kukova se nagnite prema naprijed dok vam je oslonac samo jedna noga. U tom položaju trup mora biti paralelan s podom. Zadržite položaj 3 sekunde i zatim se vratite u početnu poziciju. Izvodite vježbu 1 minutu, potom zamijenite noge i ponovite.

4. Istezanje -  dobro držanje lako se naruši tijekom sjedenja za stolom na poslu. Koristite ovu vježbu kako biste aktivirali mišiće stabilizatore i muskulaturu leđa. Počnite tako da tijelo dovedete u što uspravniji položaj dok sjedite. Zadržite ovu poziciju i zatim se lagano nagnite naprijed te istegnite ruke kao da se odupirete od stropa koji vam se nalazi iznad glave. Zapamtite, tijelo cijelo vrijeme mora biti uspravno.

5. Uredsko planinarenje - većina odraslih imala je bar jednu epizodu boli u donjem dijelu leđa. Izvodeći ovu jednostavnu vježbu u uredu, možete se osloboditi boli u križima. Počnite uspravno sjedeći. Podignite jedan gluteus (mišić stražnjice) da se gotovo odvoji od stolice, a zatim se vratite u početni položaj. Ponovite s drugim mišićem. Izvodite vježbu 30-tak sekundi bržim tempom.



10.09.2010. 23:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh