« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu
OPREZNO

5 navika koje dižu razinu šećera

Bez obzira bolujete li od dijabetesa ili predijabetesa, od iznimne je važnosti održavati razinu šećera u krvi unutar normalnog raspona

Nemojte završiti ovako...
Nemojte završiti ovako... (Arhiva)
Više o

šećer

,

šećer u krvi

Trebali biste pažljivo pratiti što konzumirate. Svima je poznato da se netko tko se treba braniti od povišenog šećera u krvi treba kloniti hrane koja sadrži puno šećera i ugljikohidrata. Ali jeste li znali da postoje mnoge druge stvari koje mogu imati dramatičan utjecaj na razinu šećera u krvi osim određene hrane?

Nastavite čitati ako vam je dijagnosticiran dijabetes ili vam je rečeno da vas samo nekoliko koraka dijeli od toga - u nastavku ćete naići na neke od najiznenađujućih uzroka fluktuacija razine šećera u krvi, piše Healthy Builderz.

Dehidracija - pojedinci koji vode brigu o zdravlju znaju da dehidracija može uzrokovati zatvor. S druge strane, osobe koje paze na ljepotu dobro su svjesne činjenice da je to nešto što može uzrokovati suhoću kože i bore. Nažalost, malo ljudi shvaća da neodržavanje tijela hidriranim također može uzrokovati povećanje razine šećera u krvi. Nije potrebno spominjati da je unos oko 2 litre vode dnevno neophodan za one koji boluju od dijabetesa ili predijabetesa. Čak i ako nemate nijedan od njih, još uvijek je vrlo važno osigurati da vaše tijelo bude pravilno hidrirano.

Kava - bez obzira na to zasladite li šalicu kave šećerom ili umjetnim zaslađivačem, njihovo konzumiranje zapravo može uzrokovati povećanje šećera u krvi. Znanstvenici kažu da kofein može utjecati na razinu vašeg inzulina, hormona koji regulira količinu šećera u krvi. Dakle, ako ste ljubitelj kave i trebate održavati razinu šećera u krvi u granicama normale, bilo bi dobro da kavu konzumirate umjereno. Nije samo kava ono što biste trebali znatno ograničiti kako biste spriječili visoku razinu šećera u krvi, već i druga pića s kofeinom, uključujući osobito bezalkoholna pića, ona sa šećerom ili dijetalna loša su za vaš šećer u krvi i cjelokupno zdravlje!

Nedostatak sna - uzimanje 7 do 9 sati regeneracije dobro je ne samo za vaš izgled nego i za šećer u krvi. Znanstvenici kažu da je nedostatak dobrog sna nešto što zapravo može utjecati na način na koji vaše tijelo iskorištava šećer, što rezultira njegovim nakupljanjem u krvotoku. Svakako biste trebali otkriti uzrok svoje nesanice - brzo rješavanje problema može vam pomoći da se dobro naspavate i tako spriječite da vam razina šećera u krvi skoči.

Stres - jeste li pod stresom svaki dan? Onda se nemojte iznenaditi ako vam se čini da je visoki šećer u krvi teško staviti pod kontrolu. Prema istraživanjima, previše stresa može uzrokovati povećanje šećera u krvi. Problem s ovim je što može povećati vaš apetit, uzrokujući da ozbiljno žudite samo za slatkim. Nepotrebno je reći da je za vas od iznimne važnosti izbjegavati svakodnevne stresore koji se mogu izbjeći. Stručnjaci također preporučuju redovito bavljenje aktivnostima za smanjenje stresa.

Umjetni zaslađivači - ako mislite da će odricanje od konzumnog šećera i njegova zamjena umjetnim zaslađivačem pomoći vašoj razini šećera u krvi, razmislite još jednom. Na temelju brojnih znanstvenih istraživanja, uključivanje umjetnih zaslađivača u prehranu zapravo može uzrokovati porast šećera u krvi. Stručnjaci vjeruju da se za to može kriviti činjenica da umjetni zaslađivači mogu narušiti zdravlje crijeva - studije kažu da crijeva koja nisu optimalna mogu nepovoljno utjecati na razinu šećera u krvotoku.

Imate li članove obitelji i prijatelje koji se bore s dijabetesom ili predijabetesom? Onda nemojte zaboraviti kasnije podijeliti ovaj članak na raznim društvenim mrežama kako bi i oni znali da hrana koju konzumiraju nije jedina koja može uzrokovati skokove razine šećera u krvi.

22.03.2023. 15:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh