« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 5 mjeseci
SAVJETI

5 namirnica za dobar vid

Potrebno je jesti uravnoteženu prehranu s visokim udjelom voća i povrća te malo zasićenih masti i šećera

Pazite što jedete
Pazite što jedete (Arhiva)
Više o

hrana

,

vid

,

namirnice

Jedna od najboljih stvari koju možete učiniti za svoj vid i dugoročno zdravlje očiju je jesti uravnoteženu prehranu s visokim udjelom voća i povrća te malo zasićenih masti i šećera", kaže liječnica Chrisitne Joy za Health.

Također, vitamini A, C, E i mineral cink su posebno važni za zdravlje očiju. Joy je preporučila koje namirnice treba unositi kako bismo imali zdrave oči i dobar vid:

Mrkva - konzumiranje mrkve neće odmah popraviti vid, ali postoji puno istine u tome da može zaštititi vid. Mrkva sadrži puno vitamina A koji pomaže u zaštiti površine očiju i ključan je za borbu protiv suhoće oka, a pomaže za održavanje dobrog vida. 

Paprika babura - iako su paprike dostupne tijekom cijele godine, vrhunac sezone im je od rujna do listopada. Ove paprike pomažu u održavanju zdrave površine očiju i smanjuju rizik od degeneracije povezane s godinama. Samo jedna šalica paprike daje 100 posto preporučene dnevne doze vitamina A i C.

Puretina - ovaj protein sadrži cink i vitamin B3 i sprječava stvaranje očne sive mrene

Tikve - ovo povrće sadrži vitamine A, C i E, mineral cink, vlakna, lutein i zeaksantin. Ovi mikronutrijenti pomažu u borbi protiv degeneracije makule (dio očne pozadine zahvaljujući kojoj oštro vidimo) povezane s godinama i sindroma suhog oka.

Zeleno lisnato povrće - tamno zelenilo povrće poput kelja i špinata sadrži ključne tvari poput luteina i zeaksantina. Oba antioksidansa nalaze se u visokoj koncentraciji u centru mrežnice koja je odgovorna za ono što vidite neposredno ispred sebe. Tijelo prirodno ne proizvodi ove važne tvari pa ih je važno unositi u prehrani.

07.12.2019. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh