5 namirnica koje uzrokuju migrene
Nije se baš lijepo probuditi s migrenom, no ima puno ljudi kojima jutra počinju upravo tako... e pa, nekima ipak možemo pomoći..
Migrene je teško spriječiti jer su okidači za svaku osobu jedinstveni. Istraživanja pokazuju da čak i hrana koju jedete svaki dan može pokrenuti iznenadni napad migrene. Srećom, postoje neki poznati predvidljivi prijestupnici koje je pametno izbjegavati, piše CNN.
Alkohol - nije svaki alkohol loš za migrene. Studije pokazuju da su crno vino i pivo najčešći okidači. Fermentirana pića često sadrže tiramin i mogu izazvati glavobolju brže nego što možete naručiti drugu rundu. Sulfiti u vinu također mogu izazvati glavobolju, pa ako namjeravate uključiti alkohol u svoju prehranu, pokušajte pronaći sortu bez sulfita.
Čokolada - čokolada sadrži beta-feniletilamin koji može izazvati migrenu kada se konzumira. Također sadrži kofein i tiramin koji mogu pogoršati vaše glavobolje. Ako volite slatko, eksperimentirajte s različitim vrstama i količinama čokolade kako biste utvrdili koje uzrokuju migrene.
Kava i čaj - mnogi tretmani protiv migrene preporučuju ispijanje kofeinskih napitaka jer kofein sužava krvne žile i može smanjiti glavobolju. Ali konzumacija previše kofeina, a zatim naglo smanjenje, kao što je preskakanje jutarnje šalice kave vikendom, dovodi do povlačenja kofeina. Reakcija povlačenja šalje previše krvi u vašu glavu što može izazvati migrenu ili je pogoršati. Možete pokušati prijeći na proizvode bez kofeina, ali čak i bez kofeina još uvijek sadrži malo kofeina.
Odležani sirevi - odležani sirevi također su zabranjeni za osobe koje pate od migrene. Ovi sirevi mogu sadržavati značajnu količinu tiramina koji uzrokuje širenje krvnih žila i povećanje glavobolje. Vjeruje se da mliječna hrana i kalcij iz životinjskih proizvoda također izazivaju migrene, pa biste trebali isključiti i druge oblike mliječnih proizvoda.
Prerađeno meso - često su aditivi u hrani krivci za okidače migrene povezane s hranom. Utvrđeno je da visoke razine natrijevih nitrata i nitrita uzrokuju migrene, stoga je pametno izbjegavati prerađeno meso poput hrenovki, slanine i salame za ručak. To ne znači da morate u potpunosti izbjegavati ove ukusne poslastice. Samo se odlučite za organske verzije bez nitrata i nitrita.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar