« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 2 mjeseca
MLJAC

5 namirnica koje su zdravije sirove

Neke namirnice imaju više dobrobiti ako ih ne obradite termički - pa onda nemojte ;)

(Arhiva)
Više o

namirnice

,

sirova hrana

Vjerojatno ćete bez problema pojesti jabuku, bananu, kivi... ali, kad je u pitanju povrće, stvari više nisu iste - zapravo, ne razmišljamo o povrću kao nečemu što ne bi trebali jesti sirovo (ajde, osim mrkve... ;)).

No, da vidimo što je zdravije...

Borovnice - vjerojatno ste do danas naučili da su borovnice odlične za vaše zdravlje, ali jesti li znali baš koliko? Borovnice se često nazivaju "superhrana", budući da sadrže visoke koncentracije polifenola (antocijan, procijanidini, kvercetin i fenolna kiselina). Nutricionisti preporučuju konzumaciju svježih borovnica zato što su boljeg okusa i ne gube ništa od hranjivih vrijednosti.

Brokula - jedna je studija dokazala kako naš organizam puno bolje apsorbira sastojke brokule kada ju jedemo sirovu, a druga je studija savjetovala da se termičkom obradom gubi vitamin C. Najmanje će na sadržaj utjecati kuhanje na pari, pa ako vam nikako nije ukusna sirova brokula isprobajte ovu metodu.

Crvena paprika - pečena paprika je savršen dodatak bilo kojem jelu, ali možda je pametnije da ih jedete sirove. Od svih namirnica koje jačaju imunološki sustav, crvena paprika je jedan od najboljih izvora vitamina C, a zagrijavanjem se ovaj važan nutrijent može izgubiti.

Češnjak - poput luka, češnjak štiti zdravlje srca i također će reagirati na toplinu. Studija objavljena u magazinu Journal of Agricultural and Food Chemistry pojašnjava kako će zagrijavanje luka na 6 minuta u pećnici na 200 stupnjeva uništiti ta svojstva, ovisno je li luk u komadu ili nasjeckan. 20 minuta kuhanja češnjaka kompletno poništava sve antibakterijske aktivnosti, a samo minuta u mikrovalnoj pećnici će uništiti 100 posto sastojaka koji pomažu u borbi protiv razvoja raka.

Luk - prepuni su zdravih komponenti i nekih jakih sastojka, poput kvercetina, koji je jak zaštitnik od razvoja raka. „Kada se jede sirov, unosite u organizam maksimalan broj tih zdravih komponenti" napominje Ashley Walter, nutricionist. Uz to spomenimo da sadrže i komponentu koja štiti od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Istraživanja potvrđuju da samo 30 minuta zagrijavanja luka u pećnici uništava sve spomenute sastojke.

04.02.2022. 18:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    04.02.2022. 21:56
    Cesnjak obozavam.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh