« Iza ogledala
objavljeno prije 9 godina i 6 mjeseci
DARK5

5 najčudnijih vojnih aviona

Vojska uvijek radi nešto ispod žita, u to se možete okladiti svime što imate, no ovih pet letjelica podiže dodatnu prašinu i raspiruje teorije zavjere

He he, ne, ovo nije leteći tanjur?! :)
He he, ne, ovo nije leteći tanjur?! :) (Wikipedia)
Više o

NLO

,

NASA

,

izvanzemaljci

,

teorije zavjere

,

DARPA

,

vojni avioni

,

VZ-9 Avrocar

,

Vought V-173

,

XF-85 Goblin

,

Grumman X-29

,

F2Y Sea Dart

Vojske svijeta uvijek se trude neke stvari ostaviti skrivenima, a to se naročito odnosi na dvije supersile čiji tajni projekti svako malo ipak procure u javnost i uzrokuju bujanje novih teorija zavjere.

Dark5 je objavio sjajan video s 5 vojnih letjelica koje su, najblaže rečeno, čudne i osim što dižu obrve, jednostavno prisiljavaju čovjeka da se pita - tko je tu lud.

5. VZ-9 Avrocar - za vrijeme Hladnog rata ovaj su, ne možemo ga drugačije nazvati, leteći tanjur za SAD razvili - Kanađani. Koristio je fenomen nazvan Coanda efekt za podizanje i let, a trebao je postati supersonični bombarder. Projekt je preuzela američka vojska i ... nestao je s radara javnosti jer je, navodno, ukinut zato što nije mogao razviti brzinu iznad 50 kilometara na sat, a da ne izgubi kontrolu.

4. Vought V-173 - takozvana leteća palačinka također je imala oblik letećeg tanjura, no bila je pogonjena motorima s elisama tako da je stvarno izgledala smiješno, čak i za Drugi svjetski rat kad je napravljena. No, mogao je lebdjeti na mjestu ...

3. XF-85 Goblin - samo ime daje do znanja da se radi o čudnovatoj letjelici koju se trebalo bacati iz bombardera kroz otvor za bombe (?!) i boriti se s neprijateljskim lovcima po potrebi. No, kako mu je to išlo loše, a i nisu ga uspijevali vratiti u bombarder baš svaki put .. 

2. Grumman X-29 - obrnuto okrenuta krila donijela su samo aerodinamičku nestabilnost, pa su nakon tri prototipa Ameri odustali od daljnjeg testiranja. No, razvoj su radili NASA i DARPA ...

1. F2Y Sea Dart - supersonični avion koji je trebao polijetati s površine mora, napravljeno ih je više tijekom '50-ih, a jedan od njih je uspio poletjeti brže od zvuka.

21.11.2014. 11:25:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh