« Život
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
ZADRŽITE DAH

5 najčudnijih sastojaka krema za lice

Kreme za lice danas su neizostavan dio bilo koje kozmetičke linije, a svrha im je mnogostruka - od uklanjanja bora pa do ublažavanja procesa starenja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

sperma

,

kozmetika

,

krema za lice

,

sastojci

,

ptičji izmet

,

kravlja balega

Formule za ovu kozmetiku složene su, a proces izrade drži se tajnim, međutim sastojci su obično jasno istaknuti na etiketi. Ako bacite oko na popis, mogli bi ste se iznenaditi onime što vidite. Majčino mlijeko? Pileće kosti? To su samo neki od sastojaka koji se mogu pronaći u takvim kremama.

5. Placenta ili posteljica - proizvodi od posteljice bili su vrlo popularni u SAD-u tijekom 1940-tih, a tvrdilo se da uklanjaju bore i potiču obnovu kože. No, Ured za hranu i lijekove nije se složio, te je takve proizvode proglasio neučinkovitim, a tvrdnje ilegalnima. Ubrzo nakon toga za posteljicu se počelo tvrditi kako je dobar izvor proteina. I dok je to istina, nije dokazano da su ti proteini bolji za vašu kožu od ostalih. Posteljica koja se danas koristi u kremama za lice očišćena je i obrađena mnogo puta kako bi bila sigurna za uporabu. Nakon što ju je Ured ponovo odobrio, popularan je sastojak mnogih kozmetičkih proizvoda.

4. Kitov izbljuvak - mnogima se očito diže želudac na ovu činjenicu, međutim kitov izbljuvak, poznatiji pod imenom ambergris, doista je sastojak mnogih krema za lice. Ovaj zapaljivi sastojak nalik vosku, koristi se već stoljećima i vrlo je cijenjen. Teško ga je pronaći, pa je zbog toga i skup. Cijene variraju, no obično se kreću oko 50 kuna po gramu.

3. Ptičji izmet - jedan kozmetički salon u New Yorku nudi tretman koji se zove ˝Geisha Facial˝, a korijeni su mu u tretmanu koji su stoljećima prije koristile japanske gejše. Radi se o posebnoj maski za lice koja košta 900 kuna, a cijeli proces traje oko sat vremena. Lice mušterije nježno se istrlja smjesom koja sadrži vrlo zanimljivi sastojak - ptičji izmet. ˝ Uguisu no fun˝ ili izmet u prahu, ključna je formula ovog drevnog tretmana za lice. Mokraćna kiselina u izmetu navodno radi čuda za vašu kožu, a kada pogledate besprijekornu, nalik porculanu kožu gejše, teško je ne povjerovati.

2. Kravlja balega - istraživači iz Japana otkrili su način da stvore miris vanilija iz kravlje balege. I dok se ekstrakt ne smije koristiti za hranu, dobar je za kozmetiku poput parfema, sapuna ili šampona. Radi se o obećavajućem izumu, jer se radi o procesu recikliranja, a košta manje od izdvajanja ekstrakta vanilije iz vanilinog zrna. Istraživači trenutno rade na usavršavanju procesa, a nadaju se da će biti spreman za komercijalnu upotrebu do 2010.

1. Sperma - nekoliko kompanija proizvodi kremu za lice s ovim neobičnim sastojkom. Naime, sperma sadrži vrlo jak antioksidant po imenu spermin. Neke studije govore kako ima pet puta jača ljekovita svojstva od vitamina E. To znači da se sperma može koristiti za mnoge stvari, od hidratacije kože do liječenja opeklina od sunca. Skandinavska kompanija Skinscience proizvodi cijelu liniju kozmetičkih proizvoda od sperme. Ne samo to, već se bikova sperma koristi u nekim frizerskim salonima kako bi kosa dobila poseban sjaj. Druga pak kompanija, Cmen Beauty Now dostavlja ljudsku spermu u posebnim pakiranjima. Tvrde kako se njihovi donatori mjesečno testiraju da bi se zadržao nivo sigurnosti i kvalitete.

17.12.2009. 11:37:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh