« Iza ogledala
objavljeno prije 2 godine i 2 mjeseca
TEORIJE ZAVJERE

5 najčešćih teorija zavjere o svemiru

Neki vjeruju kako grupa moćnih individualaca posjeduje tajnu o svemiru koju čuva od javnosti

Ovo je najčešća ;)
Ovo je najčešća ;) (Arhiva)
Više o

svemir

,

top putovanja

,

teorije zavjere

Svemir je beskonačan i čudno bi bilo da smo sami, no samo razmišljanje o tome vas uskoro ili baci u depresiju ili počnete pratiti teorije zavjere jer - tamo mora biti nešto što nam ne govore.

Postoje li inteligentne civilizacije izvan Sunčevog sustava? Što je točno crna tvar? Kriju li crvotočine tajnu putovanja bržeg od svijetlosti? Odgovori na ta pitanja čekaju u svemiru.

No neki vjeruju kako grupa moćnih individualaca posjeduje tajnu o svemiru koju čuva od javnosti, pa evo 5 najčešćih...

1. Čovjek na Mjesecu bila je prijevara - oni koji vjeruju u ovu zavjeru tvrde da SAD tada nisu imale tehnologiju potrebnu za izvođenje ovog pothvata. Nasa je navodno lažirala slijetanje kako bi se ostvarilo obećanje predsjednika John F. Kennedya da će SAD poslati čovjeka na Mjesec prije 1970. Koje dokaze skeptici navode? Kao prvo na snimkama slijetanja ne možete vidjeti zvijezde. Druga stvar je zastava koja se vijori na Mjesečevoj površini. Nasa navodi kako postoji mnogo dokaza da je čovjek bio na Mjesecu, poput mnoštva fotografija, kamenja i stijena koje su astronauti doveli sa sobom itd. Skeptici pak smatraju da je to istina ali tek nakon 1970.

2. Lice na Marsu - 1970-tih Nasa je lansirala dvije letjelice, Viking 1 i Viking 2, kako bi se istražio Mars. Obje letjelice fotografirale su njegovu površinu. Na jednoj fotografiji nalazio se brežuljak koji je podsjećao na ljudsko lice. Teoretičar zavjere ­Richard Hoagland otišao je korak dalje tvrdeći kako to nije samo brežuljak koji podsjeća na lice, već doista ljudsko lice. On je tvrdio da je izvanzemaljska civilizacija kolonizirala Mars, a lice je dokaz njihovog grada u regiji Cydonia.  

3. Društvo ravne Zemlje - 1956. Samuel Shelton osnovao je društvo koje je promoviralo teoriju da je Zemlja zapravo ravna. Svoju teoriju bazirao je na, kako je tvrdio, zdravom razumu i osobnim zapažanjima. Znanstvene dokaze o tome da je Zemlja okrugla nazivao je dogmatskim, a slike planete iz svemira lažnima. Shelton je 1971. preminuo, a vodstvo društva preuzeo je Charles Johnson. Nakon njegove smrti 2001. društvo se raspalo.

4. Američki špijunski satelit 193 - 14. prosinca 2006. Amerikanci su lansirali raketu koja je nosila satelit USA 193. Satelit je bio dio NRO (National Reconnaissance Office) programa, drugi riječima, namjera mu je bila špijuniranje. Satelit je imao problema oko ostanka u orbiti, te je američka vlada početkom 2008. objavila kako će ga srušiti uz pomoć rakete. Zbog čega? Vlada je tvrdila da je razlog što je satelit u pogonskom rezervoaru sadržavao hidrazin koji je toksičan. Teoretičari zavjera smatraju kako nije rečena cijela istina. Navodno je satelit gađan da ne bi pao u posjed neke druge zemlje, dok druge pretpostavke tvrde kako je cijela operacija bila odgovor na kinesko rušenje njihovog satelita kako bi se pokazala tehnološka nadmoć.

5. Planet X  - nalazi li se u našem sustavu ogromni nepoznati planet? Ova teorija zavjere kaže kako Sunčev sustav sadrži 10 planeta. Planet je navodno ogromnih dimenzija, te se nalazi na orbiti koja će ga uskoro dovesti blizu Zemlje. Zagovornici ove teorije navode potrese i vremenske prilike kao dokaze utjecaja tog planeta na Zemlju. Također tvrde da vlade prisiljavaju opservatorije da postojanje ovog planeta zadrže tajnom kako bi se spriječila opća panika.

13.01.2021. 15:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    13.01.2021. 17:40
    bili smo gore teško je to objasnit nekima
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh