« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
ZNAJTE ...

5 najboljih vježbi za uklanjanje bolova u kralježnici

Dugotrajno sjedenje radi nam probleme s kralježnicom, pa nije rijetkost da vas nešto stegne u leđima kad se dižete sa stolca - evo vježbi koje će to riješiti

Vježbe za kralježnicu
Vježbe za kralježnicu (FitTijelo)
Više o

bolovi

,

vježbanje

,

vježbe

,

vježbe za kralježnicu

Prednji dio tijela je znatno razvijeniji od stražnjeg. Ta neravnoteža se prije svega vidi u nepravilnom, pogrbljenom držanju i zatvorenom ramenom obruču. Posljedica takvog držanja može biti jaka bol.

Kako bismo brzo ispravili situaciju, pred vama je vježba koju možete izvoditi svaki dan i uz nju ojačati leđne mišiće.

Sve što trebate je 10 minuta i malo prostora. Svaku vježbu izvodite 60 sekundi, jednu za drugom, a cijeli ciklus od 5 vježbi ponovite dvaput. Nemojte se žuriti - vježbe je važno izvoditi pravilno.

Položaj mačke

Za početak ćemo dobro istegnuti leđa.

Prvu vježbu izvodite tako da se najprije postavite u poziciju sve četiri i izravnate trup. Dlanove postavit u širinu ramena, a koljena u širinu bokova. Iz početnog položaja pupak pritisnite prema podlozi i opustite kralježnicu, a pogled usmjerite prema gore. U fazi gibanja udahnite i zadržite se u krajnjoj točki dvije sekunde.

Nakon toga nastavite s gibanjem u suprotnom smjeru, što znači da pogled usmjerite prema zdjelici, a leđa izbočite. U krajnjoj točki se također zadržite dvije sekunde, s tim da u fazi gibanja ovaj put izdahnite.

Pogled prema nebu

Sljedeća će vježba za neke možda biti zahtjevnija, ali bez panike. Predlažem da trup savijete do točke u kojoj ne osjećate bol.

Vježbu izvodite tako da legnete na tlo i ruke položite uz gornji dio tijela. To znači da su laktovi točno ispod ramena. Iz ležećeg položaja zatim dignete dio trupa do krajnje točke, nekoliko puta udahnete i izdahnete i vratite se u početni položaj. Glava je cijelo vrijeme produžetak kralježnice, što znači da slijedi gibanje.

Zvijezda

Nastavljamo s trećom vježbom koja će od vas zahtijevati koncentraciju.

Izvodite ju tako da legnete na trbuh i raširite ruke i noge. Iz početnog položaja prvo od podloge dignete ruke i noge i pripremite se na gibanje. U gornjem dijelu tijela ruke se pomiču unatrag, što znači da se lopatice približavaju jedna drugoj. U donjem se dijelu istegnute noge skupljaju i šire.

Obratite pozornost na to da su mišići hrbata cijelo vrijeme napeti jer tako održavate početnu poziciju.

Nadstrešnica

Za razliku od ostalih vježbi, četvrta vježba je statična. Riječ je o položaju u kojem ćete opustiti kralježnicu.

Kako biste to uspjeli, prvo se postavite na sve četiri kao i kod prve vježbe. Iz početnog položaja dignite zdjelicu i istegnite noge. Stopala su u dodiru s tlom, a glavu potisnete između ruku. Položaj u kojem ćete ostati 60 sekundi podsjeća na slovo V okrenuto naopačke. Pazite na to da je hrbat izravnan i da pupak potisnete u smjeru nogu.

Rotacija koljena

Prije nego što završite krug vježbi, na redu je peta vježba s kojom ćete razgibati kralježnicu u smjeru lijevo-desno.

Vježbu izvodite tako da legnete na leđa, ruke pod pravim kutem odmaknete od tijela, a dlanovima uprete podlogu. Koljena savijte i primaknite u smjeru prsnog koša. Iz početnog položaja naizmjenično spuštajte koljena prema podlozi, lijevo-desno.

Upozoravam vas da tijekom gibanja ne smijete podizati ramena, i na to da morate poštivati svoje mogućnosti što se tiče gibanja u stranu.

Sve vježbe s priloženim videom pronađite na portalu FitTijelo.com

23.09.2016. 11:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh