« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 3 mjeseca
SAVJETI

5 najboljih dijeta u novoj godini

Kao i svake godine, nakon što prođu raznorazni blagdani imamo par kila viška i svi se kunu prvi radni dan da će promijeniti prehranu, zdravo se hraniti i živjeti...

Ako tražite dijetu...
Ako tražite dijetu... (Arhiva)
Više o

dijeta

,

DASH dijeta

,

najbolja dijeta

,

mediteranska dijeta

,

fleksitarijanska dijeta

,

MIND dijeta

,

nordijska dijeta

Vrijeme je za dijetu, vjerovali ili ne ;). Kao i svake godine, nakon što prođu raznorazni blagdani imamo par kila viška i svi se kunu prvi radni dan da će promijeniti prehranu, zdravo se hraniti i živjeti...

Pa, kad smo već tako napaljeni, evo par najboljih dijeta koje će vam stvarno i pomoći u tome...

"Plan zdrave prehrane mora prvenstveno odgovarati vama i vašem načinu života", objašnjava Stefani Sassos, registrirana dijetetičarka i zamjenica ravnatelja Good Housekeeping Institute Nutrition Laba. "Većina dijeta ne funkcionira jer se usredotočuju na ograničenja. Umjesto izbacivanja određenih namirnica ili cijelih skupina namirnica, što može značiti propuštanje ključnih nutrijenata potrebnih vašem tijelu za funkcioniranje, usredotočite se na ispunjavanje vremena obroka hranom bogatom hranjivim tvarima koja će vas nahraniti i usmjeriti prema zdravim životnim navikama.''

DASH dijeta - ova dijeta usmjerena je na izbacivanje zasićenih i transmasti, koje se uglavnom nalaze u punomasnim mliječnim proizvodima i mnogim prženim ili pakiranim proizvodima, i kolesterola, ograničava crveno meso, natrij i dodane šećere iz pića ili slastica zaslađenih šećerom te potiče na ograničavanje unosa alkohola. Umjesto toga, podrazumijeva unos bezmasnih mliječnih proizvoda koji osiguravaju proteine ​​i važne vitamine i minerale bez preopterećenja zasićenim mastima, puno voća i povrća, vitamina i antioksidansa koji podržavaju zdrav krvni tlak, kolesterol i razinu šećera u krvi te orašastih plodova. DASH dijeta već je dugo jedna od najpopularnijih dijeta, a naročito pomaže pri snižavanju krvnog tlaka.

Fleksitarijanska dijeta - stručnjaci za zdravlje i prehranu kažu  da je važno jesti što više biljaka, a ako ste početnik u biljnoj prehrani i niste sigurni odakle početi, ova dijeta je za vas. "Fleksitarijanski način prehrane savršen je za pojedince koji se žele okušati u biljnoj prehrani, ali nisu spremni u potpunosti se posvetiti potpuno veganskom ili vegetarijanskom načinu života", tvrde nutricionisti. "To je izvrstan prvi korak u iskorištavanju prednosti koje dolaze s uključivanjem više biljaka u vaš repertoar prehrane." Ova dijeta stavlja naglasak na obilje svježeg voća i povrća, cjelovite žitarice ili tjesteninu i rižu na biljnoj bazi, biljne izvore proteina koji dolaze iz prirode, zdrave masti iz maslinovog ili avokadovog ulja te orašaste plodove i sjemenke.

Mediteranska dijeta - mediteranska prehrana naglasak stavlja na raznovrsno svježe voće i povrće koje prirodno hrani vaše tijelo obiljem antioksidansa, vitamina i minerala. Zdrave masnoće iz izvora kao što su maslinovo ulje i avokado su u prvom planu. Također ćete moći uživati ​​u obilju masne ribe bogate bjelančevinama uz cjelovite žitarice te bogatih mahunarki, orašastih plodova i sjemenki koje donose više vlakana i biljnih proteina, tvrde nutricionisti.

MIND dijeta - osmislili su je istraživači sa Sveučilišta RUSH, jednog od vodećih u istraživanju Alzheimerove bolesti, a ovaj stil prehrane u osnovi je kombinacija mediteranske i DASH dijete. ''Ova dijeta obiluje specifičnim vitaminima i antioksidansima koji podupiru zdravlje mozga. Studije pokazuju da može pomoći u očuvanju kognitivnih funkcija i smanjiti rizik od demencije. Dok se usredotočujete na hranu koja je usmjerena na očuvanje zdravlja mozga, ograničit ćete onu koja nije baš dobra za njega poput maslaca ili margarina, crvenog mesa, punomasnog sira, slatkiša i pržene hrane'', objašnjavaju nutricionisti pa otkrivaju da ova dijeta prvenstveno uključuje pojačani unos povrća, naročito zelenog lisnatog, voća, orašastih plodova, cjelovitih žitarica, ribe, peradi te maslinovog ulja.

Nordijska dijeta - nordijska dijeta usredotočuje se na tradicionalne prehrambene navike pojedinaca u nordijskim zemljama, uključujući Dansku, Norvešku, Švedsku, Finsku, Grenland i Island. Podrazumijeva davanje prioriteta organskim namirnicama kad je god to moguće, odabir sezonskih proizvoda, smanjenje količine mesa te izbjegavanje umjetnih aditiva. Vrlo je slična mediteranskoj prehrani, a jedna od razlika je u tome što maslinovo ulje nije nužno glavni izvor ulja, odnosno masti. "Nordijska dijeta koristi visokokvalitetno ulje repice koje ima malo zasićenih masti i puno zdravih mononezasićenih masti i omega-3 masnih kiselina'', tvrde nutricionisti.

02.01.2023. 09:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh