« Fun
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
AKO JE USPJELO DOLORES...

5 načina da zaobiđete neugodnu istinu u životopisu

Najgore čuvana tajna svih stručnjaka za tzv. ljudske resurse jest činjenica da se od vas očekuje da prikažete sebe u najboljem svjetlu, pa makar za to morali i malo „zaobići" istinu

Fotografija vijesti
Više o

nezaposlenost

,

razgovor za posao

,

poslodavci

,

životopis

,

traženje posla

Velika većina vodiča za pisanje životopisa i ponašanja na razgovorima za posao nadugo i naširoko će vam objašnjavati kako je jedna od najgorih stvari pisati ili govoriti neistine i da je dugoročno neisplativo. To je donekle točno, dodat ćemo, ali samo ako vas uhvate.

Najgore čuvana tajna svih stručnjaka za tzv. ljudske resurse (nama je ipak nekako bolji bio naziv „kadrovska") jest činjenica da se od vas zapravo očekuje da prikažete sebe u najboljem svjetlu, pa makar za to morali i malo „zaobići" istinu, budući da će dobar zaposlenik sutra to isto učiniti i pri prodaji proizvoda.

Naravno, zaobilaženje istine zahtjeva preciznu pripremu i suptilnu manipulaciju, stoga je nešto što morate naučiti. Ovih će vam pet savjeta zasigurno pomoći u tome.

1. „Zaboravljanje" neugodnih detalja

Osoba zadužena za čitanje vašeg životopisa vrlo vjerojatno mora isto učiniti i sa stotinama drugih životopisa vaših protukandidata i nema vremena detaljno proučavati preduge liste zaduženja koje ste imali na svakom radnom mjestu. Štoviše, većini uopće nije važno da navedete svaki posao koji ste radili, ukoliko nije direktno vezan uz relevantno radno iskustvo. Dobro pregledajte svoj životopis i izbacite sve što izravno ne vrišti „Zaposlite me!". Ako se pritom dogodi da „zaboravite" neke detalje koji vam ne laskaju, još bolje.

2. Preuzimanje zasluga timskog rada

Nemate puno osobnih zasluga koje si možete pripisati? Pričajte o uspjesima odjela u kojem ste radili? Rast prodaje od 10% prošle godine zvuči sjajno, koga briga ukoliko je vaša uloga bila samo da šutite i kuhate kavu za „velike dečke"? Dodatni bonus ovakvog pristupa je i jasno pokazivanje vašem potencijalnom poslodavcu da ste timski igrač. Na kraju krajeva, dobro skuhana kava ključan je sastojak svakog uredskog misaonog procesa.

3. Laž, prokleta laž, statistika

Ne postoji posao koji se ne može prepričati različitim brojevima - prodaja, troškovi, efikasnost, rangiranje, prihodi, dobit, kvartal i brojne druge. Brojke veselo skakuća sa stranice životopisa, puzajući u podsvijest osobe koja ih čita i ostaje osupnuta vašim postignućima. Ukoliko pritom spomenete riječi poput „milijun", „portfelj" ili bilo kakav postotak veći od 100, ne morate uopće ići na razgovor, bit ćete zaposleni na licu mjesta. Što je najbolje, uopće ne morate lagati, samo „prilagoditi" brojke i izabrati one koje djeluju najimpresivnije.

4. Ciljana usporedba s kolegama

Dali ste sve od sebe da zadivite poslodavca spektakularnim brojkama i rezultatima, ali on se nastavlja opirati, tražeći od vas da mu podastrete nešto konkretnije? Ovo je pravi trenutak da pokažete svoje marketinške vještine. Recite kako ste imali najbolje rezultate prodaje u svom odjelu, istovremeno taktički prešućujući činjenicu da se 90 posto vaših kupaca bili članovi vaše uže obitelji. Od četvero zaposlenih, dvoje je imalo bolje rezultate od vas? „Bio sam jedan od vodećih prodavača" ili „Bio sam u top 3 prodavača u svom odjelu" zvuči sasvim uvjerljivo, a tehnički ništa niste slagali. Win-win, rekli bi Crnogorci.

5. Ljubav prema poslu

Još od malih nogu znao sam što želim od života i cijeli je moj životni put vodio ka ovom trenutku. Sve te godine učenja, fizičke, mentalne i duhovne pripreme tek dobivanjem posla u Vašoj tvrtki dobivaju svoj konačni, karmički smisao. Ako postanem Vaš zaposlenik, cijeli će svemir sjesti na svoje mjesto. Molim Vas, zaposlite me na radno mjesto kuhara u vašoj pečenjari „Bimbi" i ostvarite sve moje najdublje čežnje i snove. Hvala.

Svaka sličnost osoba spomenutih u ovom tekstu s onima iz stvarnog života potpuno je slučajna, osim Crnogoraca. Ovaj neduhoviti tekst nipošto ne smijete shvatiti kao poziv na investiciju ili kupnju dionica Željezare Sisak. Uredništvo portala ne odgovara za bilo čiji ugovor o radu na određeno vrijeme koji može nastati kao posljedica čitanja ovog članka.

Piše: M. Lozančić
30.10.2011. 20:32:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    najlon od slame
    04.11.2011. 16:54
    A zašto jednostavno ne biti iskren i svoj? Pogotovo onda kada nemate što sakriti.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh