« Život
objavljeno prije 2 godine i 8 mjeseci
HMMM...

5 mitova antivaksera

Nakon što je postalo jasno da se moramo cijepiti, antivakserska zajednica pokušava prodati ove mitove...

Evo par bajki...
Evo par bajki... (Arhiva)
Više o

mitovi

,

antivakseri

Cijepljenje je nekima neugodno, neki se boje, drugi imaju rezerve... a većina od njih jednostavno sluša bajke antivaksera...

"Cjepivo može utjecati na moju plodnost" - to je čista glupost, kaže doktor Paul Offit, ravnatelj Centra za edukaciju o cijepljenju u dječjoj bolnici u Philadephiji. Nema dokaza da su ljudi izgubili plodnost zbog cjepiva protiv covida-19.

"Mlad sam i zdrav, ne treba mi cjepivo" - mladi mogu razviti dugotrajne komplikacije zbog covida-19 koji uključuju kronični umor, bol u prsima, kratak dah i omaglicu. Mladi mogu lako biti prijenosnici koronavirusa. Neki mladi pate od citokinskih oluja zbog covida-19, što se događa kada njihov imunološki sustav pretjerano reagira i time potencijalno uzrokuje jake upale i druge ozbiljne simptome, piše CNN na svom Instagramu.

>> Europa pokrenula masovno cijepljenje >>

"Ne želim dobiti covid-19 od cjepiva" - doslovno je nemoguće dobiti covid-19 od bilo kojeg cjepiva zato što nijedno od njih ne sadrži čak ni djelić pravog koronavirusa.

"Ne znamo koje su dugotrajne nuspojave cijepljenja" - sve eventualne nuspojave cjepiva gotovo se uvijek pojavljuju "unutar prva dva tjedna i svakako u prva dva mjeseca od cijepljenja", rekao je Ashish Jha, dekan Škole javnog zdravlja Sveučilišta Brown u SAD-u. Iz tog razloga su zdravstveni stručnjaci molili američku agenciju za lijekove da čeka barem dva mjeseca nakon što su probni sudionici primili cjepivo prije hitnog odobrenja cjepiva za sve građane.

>> Hoće li cijepljenje dati zamah turizmu? >>

"Ne tiče te se ako se ja ne želim cijepiti" - odbijanje cijepljenja protiv covida-19 zapravo utječe na mnoge ljude - vas, vaše voljene i vašu zemlju u cjelini. Čak i ako su vaši prijatelji i rodbina cijepljeni, ali vi niste, vi i dalje možete nositi i širiti virus. Necijepljenjem dopuštate virusu da se replicira i potencijalno kreira nove varijante koje su otporne na imunizaciju.

21.07.2021. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    21.07.2021. 10:12
    90 posto onih koji su secjepili su opet dobili kovid mnogi imaju nuspojave 60 posto ugrisci i upalesrcanog misica
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh