« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 11 mjeseci
ZAPAMTITE!

5 loših navika za imunitet

O prevenciji bolesti i pravilnom radu imuniteta, čovjek bi trebao voditi računa na svakodnevnoj bazi – vodeći zdravi način života

Jedite zdravo!
Jedite zdravo! (Arhiva)
Više o

imunitet

,

loše navike

Imunitet je, kao što smo naučili do sada, jako važna i bitna stvar za vaše zdravlje i dobrobit - stoga, smjernice o prehrani za borbu protiv infekcija i adekvatno funkcioniranje imuniteta ne razlikuju se značajno od onih za općenitu pravilnu prehranu.

Evo što savjetuje dr. Ritu Saluja-Sharma, obiteljski liječnik u Marylandu, što biste odmah trebali prestati raditi ako želite biti zdravi i ovog proljeća.

Nedovoljno jedete - kvaliteta, a ne kvantiteta - mikronutrijenti su esencijalni za pravilno funkcioniranje tijela, a ako oni nisu dio vaše prehrane, tijelo će se teže boriti protiv infekcija. Najbolji način za dovoljan unos nutrijenata je da u danu pojedete 5 obroka koji sadrže voće i povrće, što će organizmu dati dovoljno vitamina, minerala i fitonutrijenata te antioksidanata.

Previše alkohola - čaša vina u danu i nije opasan potez, ali pretjerano uživanje u alkoholu može utjecati na imunitet, a to je sada najmanje potrebno. Istraživanja pokazuju kako je dugotrajna pretjerana upotreba alkohola posebno opasna jer slabi imunološki sustav i tako vas dovodi u rizičnu skupinu za bolesti poput upale pluća, što može dodatno utjecati na zarazu virusom. Uz to se spominje rizik od zaraze sepsom te sporije oporavljanje od infekcija.

Spavate premalo- san je iznimno važan i kada je u pitanju imunitet, ipak puno je onih koji danas pate od nesanice. Čini se da 1 od 3 osobe spava manje od 7 sati tijekom noći. Ne samo da će vam manjak sna onemogućiti da se borite protiv infekcija i usporiti opravak, već postoji i dokaz da manjak sna može utjecati i na pojavu bolesti srca i dijabetesa tip 2.

Stalno sjedite - što ste manje aktivni, to više problema sa zdravljem možete očekivati. Ne samo da će sjedilački način života doprinijeti čestim upalama, nakupljanju kilograma i razvoju kroničnih bolesti, a isto tako će otežati tijelu da se bori protiv infekcija. Suprotno tome, redovna tjelesna aktivnost donosi brojne dobrobiti i psihičkom i fizičkom zdravlju a vjeruje se da će i ojačati imunološki sustav. Idealno bi bilo vježbati barem 5 dana u tjednu, 30 do 60 minuta. Ako ne volite odlaziti u teretanu, uvijek možete šetati, a kako je pred nama lijepo vrijeme, nemate izgovora zašto biste tu navike preskakali.

Višak stresa - stres povećava razine kortizola u tijelu, koja kroz vrijeme može potaknuti upalne procese, a oni će iscrpiti naš imunološki sustav. Stres može usporiti rad stanica koje se bore protiv virusa, a time ćemo biti i podložniji virusnim infekcijama. Odaberite neku rutinu koja će vas umoriti, poput meditacije ili joge... Ako se potrudite i pronađete način koji će vam pomoći da se lakše smirite, to će vam pomoći i da ojačate svoj imunološki sustav

Sve u svemu, razmislite malo o svom životu i napravite potrebne pomake....

15.05.2022. 15:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    15.05.2022. 16:14
    Stres najgiri
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh