« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 5 mjeseci
ZNATE LI?

5 koristi za zdravlje od slanutka

Slanutak je jedna od najranije kultiviranih mahunarki i bogat je izvor vlakana te sadrži zdrave masti, ugljikohidrate i mnoge druge vitamine i minerale

Slanutak je odličan!
Slanutak je odličan! (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

slanutak

Slanutak je jedna mahunarki koju najčešće preskačemo kad odabiremo što ćemo skuhati za ručak u trgovini, no zapravo na taj način podcjenjujemo ovu višestruko korisnu namirnicu.

Povijesno gledano, slanutak je jedna od najranije kultiviranih mahunarki i bogat je izvor vlakana te sadrži zdrave masti, ugljikohidrate i mnoge druge vitamine i minerale. Uz to, ima visoki udio bjelančevina pa može biti izvrsna zamjena za meso.

Stoga, evo pet zdravstvenih koristi od slanutka... možda će vas one potaknuti da ga češće stavljate na svoj jelovnik.

Bolje moždane funkcije - kolin, koji se nalazi u slanutku, povezan je s poboljšanim kognitivnim performansama uključujući bolje pamćenje i obradu jer sudjeluje u izgradnji staničnih membrana i definiran je kao osnovni element funkcioniranja mozga

Bolje zdravlje očiju - slanutak sadrži i beta-karoten (provitamin vitamina A) koji ima protuupalni učinak i pomaže u smanjenju rizika od bolesti očiju. Razne studije također pokazuju kako beta-karoten može usporiti oštećenje živaca.

Ljepša kosa i koža - vitamini C, E i K prisutni u slanutku, važni su za zdravlje kože. Oni pomažu zacjeljivanju rana, uklanjaju bora, kožu održavaju vlažnom i elastičnom te štite od UV zraka. S obzirom na to da su bjelančevine (proteini) glavni izvor za izgradnju kose (a između ostalog i mišića, kože, krvi, noktiju i unutarnjih organa), proteini, vitamini A i B te druge hranjive tvari prisutne u slanutku mogu pomoći u sprečavanju gubitka kose i pospješiti rast kose.

Probava i gubitak kilograma - sigurno ste već mnogo puta čuli da vlakna vode do vitke linije pa nije niti čudno kako slanutak, koji u 100 grama sadrži 17 grama vlakana, pomaže u poboljšanju rada probavnog sustava, smanjuje rizik sindroma iritabilnog crijeva i sprječava zatvor. Proteini i vlakna u slanutku pružit će vam osjećaj sitosti odnosno smanjiti apetit, što može dovesti do gubitka kilograma.

Zdravlje kostiju - slanutak je dobar izvor mangana, kalcija, željeza, magnezija, cinka i vitamina K i A, a sve to je važno za rast i mineralizaciju kostiju te proizvodnju kolagena.

21.11.2019. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh