« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Znaju Kinezi...

Pojesti kućnog ljubimca i spasiti planetu?

Istraživanja su pokazala da je štetni utjecaj koji pas ima na okoliš dvostruko veći od onog koji napravi džip na 10.000 kilometara

Fotografija vijesti
Više o

kućni ljubimci

,

pas

,

utjecaj na okoliš

Profesori sa Sveučilišta Victoria, Branda i Rober Vale, inače stručnjaci za održivi razvoj, tvrde kako bi vlasnici kućnih ljubimaca trebali pse i mačke gledati kao životinje koje se može jesti, baš poput kokoši i krava. Takve i mnoge druge, naočigled kontroverzne savjete možete pročitati u njihovoj knjizi provokativnog naslova ˝Vrijeme je da pojedete svog psa: Pravi vodič za održivi život.˝

Par je proučio emisije ugljičnog dioksida koje proizvode popularni kućni ljubimci, uzimajući u obzir sastav njihove hrane i površinu potrebnu da bi se onda proizvela. ˝Ako posjedujete njemačkog ovčara, njegov utjecaj na okoliš isti je kao da vozite veći automobil˝, objašnjava Brenda Vale.

U svojoj studiji izračunali su da pas srednje veličine pojede 164 kg mesa i 95 kg žitarica svake godine. Potrebno je 43,3 metra kvadratna da se proizvede 1 kg piletine godišnje. To znači da je za prehranu pasu potrebno 0,84 hektara zemlje. Usporedili su te podatke s automobilom. Toyota Land Cruiser, koji godišnje pređe 10.000 km, potroši  55,1 GJ. Jedan hektar zemljišta može proizvesti 135 GJ godišnje, što znači da je utjecaj vozila na okoliš 0,41 ha, što je upola manje od psa. Za razliku od psa, mačka godišnje napravi štete kao jedan Golf, dok su zečevi i kokoši ipak korisniji za okoliš, obzirom da daju meso i jaja.

Profesor Vale dodaje kako je naslov knjige osmišljen da šokira, no par koji ne posjeduje psa ili mačku, smatra da bi kućni ljubimci koji ne jedu meso mogli pomoći da se smanji globalno zatopljenje.

25.10.2009. 18:23:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh