« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 10 mjeseci
SAVJETI

5 dobrih razloga za više hodanja

800 metara dnevno više nego inače je brojka koju bi svatko mogao zadovoljiti, važno je samo da tih dodatnih 800 metara prohodate baš svaki dan i rezultat neće izostati

Hodanje je odlično za vas
Hodanje je odlično za vas (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

srce

,

hodanje

Hodanje je jedna od najboljih aktivnosti kojima se stvarno svatko može posvetiti, a stručnjaci ističu da je i samo 1.000 koraka više dnevno dovoljno da se u vašem tijelu dogode značajne promjene.

Tisuću koraka iznosi otprilike 800 metara što je brojka koju bi svatko mogao zadovoljiti, bitno je samo da tih dodatnih 800 metara prohodate baš svaki dan i rezultat neće izostati. 

Dakle, što će se sve dogoditi u vašem tijelu:

Jače kosti - aktivnosti u kojima su kosti pod pritiskom težine tijela jača ih i smanjuje rizik od osteoporoze, jer se u takvim situacijama kosti više naprežu i jačaju, a ujedno se stvaraju i nove stanice u njima.

Lakše mršavljenje - da ne bi bilo zabune, prvi se rezultati pojačanog hodanja na liniju vide nakon otprilike 10 tjedana, no tad ste pokrenuli proces koji ne staje (ako nastavite hodati, naravno), a uz to ćete sniziti i razine lošeg kolesterola.

Manje naprezanje srca - hodanje smanjuje rizik od srčanih bolesti, jer kretanje omogućava mišićima bolje i snažnije tjeranje krvi kroz tijelo, što smanjuje opterećenost srca.

Manji rizik od moždanog udara - dvostruka korist od hodanja je to što samo povećanje fizičke aktivnosti izravno smanjuje rizik od moždanog udara, a kako ujedno i kontrolira krvni tlak, dodatno se smanjuje rizil

Manji stres - nema boljeg načina za resetiranje mozga i otpuštanje stresa od brze šetnje koja može trajati i samo desetak minuta. Tijekom kretanja tijelo proizvodi endorfine koji dižu raspoloženje i smanjuju razinu hormona stresa kortizola.

Stoga, tijekom pauze umjesto na kavu krenite - u šetnju.

13.07.2017. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh