« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine
ZAPAMTITE!

4 uobičajena mita o debljanju

Debljanje je muka svima koji imaju višak kila... a još kad se u priču uključe mitovi i legende, nalazite se u ozbiljnom problemu ako niste informirani

Voće ima višak šećera? Ma dajte...
Voće ima višak šećera? Ma dajte... (Arhiva)
Više o

debljanje

,

mitovi

Debljanje je stalna tema, kao i sve ono što ima veze s tim... a nažalost, ima mnogo toga što nema veze s tim...

Stručnjakinja za zdravlje i fitness Saskia Gregson-Williams je za Express.co.uk podijelila neke važne informacije za sve one koji bi željeli smršavjeti, ali razotkrila je i neke mitove u koje bi trebali prestati vjerovati. 

Detoks dijete su ključne za zdravlje? - Saskia je objasnila: "Detoks dijeta postala je sve popularnija u wellness industriji posljednjih godina, a navodi se da uklanja toksine iz tijela, pa čak i da pomaže kod problema pretilosti, nadutosti i probavnih smetnji." Međutim, otkrila je da nema čvrstih dokaza koji to podržavaju. "U stvarnosti, ne morate se zamarati takozvanim proizvodima za detoksikaciju da biste bili zdravi jer vas zapravo ne čiste ni od čega - tijelo je vrlo sposobno u uklanjanju toksina samo po sebi. Štoviše, detoks dijeta zapravo može biti nezdrava."

Masnoće debljaju? - "Ljudi često vjeruju da se moraju kloniti svih masnoća kako bi izbjegli debljanje", rekla je Saskia. Iako to može vrijediti za prerađenu i smrznutu hranu koja je bogata zasićenim mastima, postoji i nekoliko vrsta zdravih, nezasićenih masti, a one se nalaze u hrani kao što su avokado, orašasti plodovi i sjemenke.

Uravnotežena prehrana mora uključivati meso? - apsolutno je moguće ne jesti meso i biti zdrav, smatra Saskia. "Većini vegetarijanaca i vegana je rečeno da je nezdravo izbaciti meso iz svoje prehrane. Na primjer, 'odakle ćete dobiti željezo' je uobičajeno pitanje." Dok oni koji ne jedu meso mogu riskirati nedostatak željeza i esencijalnih nutrijenata kao što su vitamin B12 i omega-3 masne kiseline, uz malo pažnje i planiranja obroka to se može ispraviti.

Voće je loše za vas jer sadrži previše šećera? - dok neki stručnjaci preporučuju da osobe na dijeti konzumiraju pet obroka dnevno, drugi tvrde da treba izbjegavati voće jer sadrži puno šećera.

14.05.2022. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh