« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 7 mjeseci
EH, DA... :)

4 loše posljedice korištenja društvenih mreža

Stvorila se ovisnost o društvenim mrežama koja itekako utječe na psihičko stanje ljudi

Što je sve loše kod društvenih mreža
Što je sve loše kod društvenih mreža (Arhiva)
Više o

Facebook

,

samopouzdanje

,

društvene mreže

,

negativne strane

Društvene mreže na svojim su počecima proglašene revolucijom, a činjenicu da povezuju ljude širom svijeta na do tada nezamislive načine genijalnom - jer možemo biti u kontatku s kim kod poželimo i kad god poželimo. 

Ipak, kroz godine se pokazalo da imaju i svojih negativnih strana, naročito upravo ta činjenica da je povezanost stalna. Naime, stvorila se ovisnost o društvenim mrežama koja itekako utječe na psihičko stanje ljudi.

Stoga, evo četiri načina na koji društvene mreže mogu utjecati na vašu psihu (a obično toga niti niste svjesni):

Nestaje izravna komunikacija - sve je manje komunikacije uživo koja se prebacila na pametne uređaje i računala. Videopozivi su zamijenili sastanke uživo, a ljudi su izgubili naviku komunikacije licem u lice.

Smanjuju samopouzdanje - svatko od nas ima neke nesigurnosti koje držimo za sebe ili ih javno predstavljamo, a društvene mreže su savršeno mjesto na kojima te nesigurnosti još i produbljujemo. Uspoređivanje s drugima, gledanje tuđih savršenih slika i praćenje tuđih ljubavnih života. No, zapamtite, nije sve onako kako se predstavlja i kako izgleda.

Uništavaju uspomene - iako pomoću njih možemo točno znati što smo radili onog utorka u rujnu 2014. godine, danas većinom svi pokušavaju uhvatiti pravu sliku iz najboljeg kuta, snimiti što više kadrova koncerta ili objaviti svaki sekund putovanja. Na taj način ne uživamo u trenutku, a taj je osjećaj koji se pamti i cijeni.

Utječu na san - dovoljna količina sna je od velike važnosti za zdravlje, no većina nas prije nego odluči sklopiti oči, krene listati društvene mreže koje nam na taj način otežavaju zaspati. Pokušajte ne gledati u mobitele 40 minuta prije odlaska na spavanje pa zaključite postoji li razlika u kvaliteti sna i odmoru.

17.10.2018. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh