« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 5 mjeseci
SAVJETI

4 koraka za regulaciju hormona

Na hormonalnu ravnotežu utječe naš stil života - promijenimo ga i na taj način sredimo život!

Naše je zdravlje u našim rukama
Naše je zdravlje u našim rukama (Pixabay)
Više o

savjeti

,

hormoni

,

regulacija hormona

Hormone povezujemo s promijenjivim raspoloženjem, lošim tenom, debljanjem, predmenstrualnim sindromom i mnogim drugim neugodnim pojavnostima s kojima se nosimo na svakodnevnoj bazi.

No činjenica je da na hormone sami utječemo svojim životnim navikama, što znači da mnoge od spomenutih problema možemo riješiti ponekom promjenom u životnom stilu.

Donosimo vam 4 koraka za sigurnu regulaciju hormona:

1. Prikočite s unosom šećera i vina

Šećer i vino dva su najčešća uzroka problema s radom endokrinog sustava (žlijezde koje luče hormone). Šećer uzrokuje upale i hrani loše bakterije, a vino sprječava detoksikaciju organizma što remeti lučenje hormona te potiče hormonalni disbalans.
Ako se prije spavanja opuštate uz čašu vina, možda bi bilo dobro da iskušate neki drugi ispušni ventil.

2.Naspavajte se

Nedostatak sna potiče lučenje hormona kortizola koji uvjetuje debljanje, želju za slatkim i iscrpljenost. Nenaspavanost je možda glavni razlog zašto i imate hormonalnih problema.

3. Pomognite jetri

Jetra igra najvažniju ulogu u postizanju hormonalne ravnoteže. Ona filtrira sve što unosimo u organizam, svaku namirnicu koju pojedemo i popijemo, zrak koji udišemo i svaki proizvod koji nanesemo na kožu. Pomognite joj izbacivanjem iz prehrane sokova, šećera, alkohola i bijelog brašna. Umjesto toga, jedite povrće, proteine i jaja.

4. Popravite odnose s ljudima oko vas

Stres uzrokovan vanjskim čimbenicima poput problematičnih odnosa s osobama iz neposredne okoline utječe na hormonalni disbalans i trebao bi se shvatiti ozbiljno. Ako je to ikako moguće, krećite se u okolini koja na vas djeluje umirujuće ili aktivno poradite na popravljanju odnosa. Duševni mir jednako je važan kao i tjelesno zdravlje.

 

Piše: Andrea Holi
29.11.2017. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh