« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
FILMOVI 21. STOLJEĆA

3D filmovi su mrtvi, živjelo novo 4-D doba

4-D kina već su postala vrlo popularna u Južnoj Koreji, u kojima sjedala tresu gledatelje, a mogu proizvesti i vjetar, maglu i različite mirise, u skladu s radnjom na platnu

Fotografija vijesti
Više o

4D kino

,

3D film

U redu, situacija i nije toliko dramatična kako bi se dalo pomisliti iz naslova, ali Hollywood već neko vrijeme razmišlja o napuštanju preskupih 3D projekcija i uvođenju boljeg, potpunijeg tzv. 4-D iskustva gledanja filmova u kinima.

Brojni ljubitelji kino projekcija posljednjih se godina žale na paprene cijene 3D filmova, čija kvaliteta i izvedba rijetko opravda i do 50% višu cijenu, osim u časnim iznimkama poput Avatara i još nekoliko drugih.

4-D doživljava pravu ekspanziju u Južnoj Koreji, gdje tvrtke grade kina sa sjedalima koja su ne samo udobna, već u sebi imaju ugrađene i elektromotore koji tresu gledatelja te su sposobne proizvesti i specijalne efekte poput vjetra, magle, bljeskajuća svjetla te mirise sinkronizirane sa onime što se odvija na platnu.

Korejska kompanija CJ 4Dplex odlučila je posao proširiti i na SAD, a ukoliko se pokaže uspješnim, vjerojatno će u budućnosti ovu uslugu ponuditi i u Europi.

Najgledaniji 4-D film u Seoulu prošlog tjedna bio je Kung Fu Panda, crtani film o borilačkim vještinama za koji su likovima glasove posudili Jack Black i Angelina Jolie.

Poznati korejski bloger Prof Miscreant za Sunday Times je izjavio kako sjedala u kinu imaju motore koji vas po potrebi tresu ili čak i (lagano) udare po bubrezima ili stražnjici kada neki od likova iz crtića bude udaren ili padne na pod.

„Pred kraj filma mjehurići pjene počeli su padati sa stropa kako bi simulirali vatromet - vrlo domišljato i vrijedno cijene koju smo platili za kartu (oko 85 kuna)" rekao je bloger.

S druge strane, neki posjetitelji nisu dijelili njegovo oduševljenje.

Nakon projekcije filma Pirati s Kariba, neki su se gledatelji žalili na poprilično mokru odjeću zbog prskalica u kinu koje su ih natopile vodom čudnog mirisa.

Isto tako, nakon što su pogledali Transformere 3, nekim je gledateljima pozlilo zbog mirisa spaljene gume.

Filmski distributer u Koreji rekao je kako ova kina još uvijek pate od nekih dječjih bolesti, ali da većina stručnjaka vjeruje kako su 4-D projekcije budućnost kinematografije, na isti način na koji su to bila Imax kina prije desetak godina.

11.07.2011. 10:07:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Sportski
    11.07.2011. 10:28
    3d filmovi nikad nisu pravno niti zaživjeli
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh