« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
USKRS 1991.

30. ožujka kreće maraton u spomen na Josipa Jovića

Maraton u spomen na prvog poginulog branitelja u Domovinskom ratu krenut će iz Karlovca i završiti na mjestu njegove pogibije na Plitvicama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Željko Popović/Cropix)
Više o

Domovinski rat

,

Josip Jović

,

maraton Jović

,

Uskrs 1991.

U spomen na prvog poginulog branitelja u Domovinskom ratu, redarstvenika Josipa Jovića u akciji na Uskrs 1991. Ministarstvo unutarnjih poslova i Udruga specijalne jedinice policije "Grom" Karlovačke županije organiziraju ultra maraton, dug 97 kilometara, od Karlovca do Plitvica.

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare u karlovačkoj Policijskoj upravi, maraton kreće u utorak 30. ožujka u 21 sat s Trga Petra Zrinskog u Karlovcu, a cilj mu je mjesto pogibije Josipa Jovića na Plitvicama. Očekuje se da će maratonci na cilj, spomen-obilježje Josipu Joviću, doći u 11 sati 31. ožujka, kada se na Plitvicama obilježava 19. obljetnica akcije "Plitvice", poznate pod nazivom "Krvavi Uskrs 1991."

Sudionici će tijekom noći na spomen-obilježjima poginulim hrvatskim braniteljima na Turnju, u Donjim Budačkima, Slunju, Rakovici i na Plitvicama zastati i odati počast poginulim suborcima paljenjem svijeća.

Svih osam sudionika maratona hrvatski su branitelji, šestorica su pripadnici "gromova", jedan je iz Udruge "Prvi hrvatski redarstvenik" i jedan pripadnik Udruge 110. brigade HV-a.

Sudionik akcije na Plitvicama 1991. Dražen Perković, inače predsjednik Udruge specijalne jedinice policije "Grom" Karlovačke županije, rekao je danas na konferenciji za novinare da je svrha maratona dostojno obilježiti pogibiju Josipa Jovića, sjećanje na sve žrtve, ali i pobjede, uspjehe i herojska djela pripadnika specijalne policije u Domovinskom ratu i obrani suvereniteta Republike Hrvatske.

Ivica Grčić iz Udruge "Prvi hrvatski redarstvenik", na pitanje nije li 97 kilometara preduga relacija za jednu noć i 14 sati neprekidnog trčanja i hodanja, odgovorio je kako upravo tom žrtvom suborcima žele odati dostojnu počast. (hina/metro-portal)

26.03.2010. 17:54:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh