« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 4 mjeseca
SAVJETI

3 trika za zdravo kuhanje

Par jednostavnih trikova kojima možemo obogatiti svako jelo i uz pravilan način pripreme pretvoriti ga u obrok koji će koristiti našem tijelu

Kuhajte zdravo!
Kuhajte zdravo! (Arhiva)
Više o

zdrava prehrana

,

kuhanje

,

trikovi

Zdrava prehrana podrazumijeva nabavku svježih namirnica i kuhanje kod kuće, no mnogi ljudi koji se odluče na to jednostavno ne znaju kako birati namirnice.

Mnogi od nas teže zdravoj prehrani, ali jednostavno ne znaju koje namirnice birati i koliko način prehrane utječe na kvalitetu obroka. Liječnik Mark Hyman za Mindbodygreen otkrio je jednostavne trikove kojima možemo obogatiti svako jelo i uz pravilan način pripreme pretvoriti ga u obrok koji će koristiti našem tijelu. 

Kuhajte sporije i na manjoj temperaturi - visoke temperature u pripremi hrane mogu stvoriti kancerogene čestice i pretvoriti visokokvalitetnu namirnicu ili komad mesa u nezdravi obrok. Kad se masti i proteini izlože velikoj toplini dolazi do kemijske reakcije koja stvara štetne toksine. Radije kuhajte sporije i na manjoj temperaturi pa je tako bolje pripremati hranu, primjerice, tako da je pečete.

Olakšajte probavi - orašasti plodovi, sjemenke i žitarice su zdrava i cjelovita hrana, ali ponekad ih je našem tijelu teško probaviti. Hyman tvrdi da je odličan trik da natopimo takve plodove prije kuhanja. Jednostavno ih držite u vodi određeni period jer se tako aktiviraju nutrijenti i enzimi koji pomažu tijelu u razgradnji hrane. 

Prave masti - Hyman tvrdi da odabir masnoća koje koristimo za kuhanje ima presudan utjecaj na kvalitetu jela. Određena ulja poput ulja sezama, bademovog ulja i ulja makadamije bolja su za preliti preko hrane nego za kuhanje. Naime, takva ulja se na velikoj toplini pretvaraju u štetne komponente, ali su kao začin izrazito zdrava. Jedno od tih ulja je i maslinovo ulje koje većina nas koristi u kuhanju misleći da radimo dobro za naše zdravlje. Za kuhanje, pirjanje i bilo koji način pripreme koji uključuje visoke temperature bolje je koristiti ulje avokada ili kokosovo ulje.

24.10.2019. 09:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    24.10.2019. 10:03
    super
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh