« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 2 mjeseca
SAVJETI

3 pogreške koje vam usporavaju metabolizam

Kad govorimo o kilaži, mislimo na bazalni metabolizam - naziv za količinu energije koja je potrebna za održavanje osnovnih životnih funkcija organizma

Ne dajte se!
Ne dajte se! (Arhiva)
Više o

metabolizam

,

pogreške

,

ubrzavanje metabolizma

,

usporavanje metabolizma

Metabolizam je jedna od onih riječi s kojima se volimo razbacivati kad govorimo o održavanju vitke linije, no nije baš sigurno da svi znaju o čemu se radi.

Ako pitamo sveznajuću Wikipediu, metabolizam ili izmjena tvari je skup kemijskih reakcija koje se odvijaju u živom organizmu kako bi održali život. Ti procesi omogućuju organizmu da raste, da se razmnožava, da održava svoju strukturu i reagira na okolinu.

Metabolizam pojedinog organizma određuje koji će kemijski spojevi se koristiti kao hranjive tvari, a koji kao otrovi. Kad govorimo o kilaži, mislimo na bazalni metabolizam - naziv za količinu energije koja je potrebna za održavanje osnovnih životnih funkcija organizma. 

Spor metabolizam znači da će vaše tijelo gomilati višak kilograma, a to se lako može izbjeći ako pripazite da ne radite ove tri najčešće pogreške:

Doručkujete prekasno - doručak je najbolji način buđenja metabolizma, još ako je bogat proteinima, osigurat ćete dovoljno energije za početak dana i manje ćete jesti tijekom ostalih obroka.

Izbjegavate trening snage - i oni koji redovito vježbaju tijekom jutra često izbjegavaju treninge snage misleći da će na taj način nabaciti previše mišića i koncentriraju se na kardio vježbe, što je pogrešno. Upravo rast mišića omogućava vam ubrzano sagorijevanje masti čak i kad se odmarate.

Vježbanje je važno za rad metabolizma

Ne vježbate uopće - najgora moguća varijanta jer bez vježbanja vaše tijelo gubi mišiće i sporije izgara masti, a poznato je da vježbanje ujutro sagorijeva više kalorija od vježbanja u bilo koje drugo doba dana, dok se kalorije pojačano sagorijevaju i 24 sata nakon vježbanja.

07.02.2017. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh