3 namirnice koje čuvaju zdravlje
Riječ je o hrani koja raste u našem okruženju i nije skupa, štoviše, dostupna nam je tijekom gotovo cijele godine
Postoje namirnice koje imaju antiupalni učinak te na taj način smanjuju rizik od razvoja raka te bi ih trebalo uvrstiti u prehranu. Riječ je o hrani koja raste u našem okruženju i nije skupa
Bobičasto voće - puno vitamina, minerala i vlakana, no ono zbog čega se uvršatava u skupinu namirnica koje sprječavaju razvoj tumora jesu snažni antioksidans polifenol i antocianin.
Jabuke - obiluje vitaminima i sadrži polifenole koji preveniraju razvoj tumora i upala te kardiovaskualrnih bolesti. Studija koja je u 2018. objavljena u časopisu Journal of Food and Drug Analysis pokazala je da polifenol floretin iz jabuke razaraz stanice tumora dojke, a da pritom ne utječe na zdrave stanice. Stoga, neka na vašem stolu uvijek bude zdjela s jabukama, no vodite rauna da su nešpricane jer se najviše zdravih tvari nalazi u njezinoj kori. Ne kaže se bez razloga da jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van.
Kupusnjače - u ovu skupinu među ostalim spadaju brokula, kelj, prokulice i karfiol. Bogato je vitaminima C i K i magnezijem, a svrstavamo ga u antikancerogenu hranu jer sadrži sulforafane, biljni spoj koji ima protuupalni učinak.
Novi komentar