« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 3 mjeseca
SAVJETI

3 namirnice koje čuvaju zdravlje

Riječ je o hrani koja raste u našem okruženju i nije skupa, štoviše, dostupna nam je tijekom gotovo cijele godine

Barem jabuka ima na sve strane
Barem jabuka ima na sve strane (Arhiva)
Više o

hrana

,

jabuke

,

prevencija raka

Postoje namirnice koje imaju antiupalni učinak te na taj način smanjuju rizik od razvoja raka te bi ih trebalo uvrstiti u prehranu. Riječ je o hrani koja raste u našem okruženju i nije skupa

Bobičasto voće - puno vitamina, minerala i vlakana, no ono zbog čega se uvršatava u skupinu namirnica koje sprječavaju razvoj tumora jesu snažni antioksidans polifenol i antocianin. 

Jabuke - obiluje vitaminima i sadrži polifenole koji preveniraju razvoj tumora i upala te kardiovaskualrnih bolesti. Studija koja je u 2018. objavljena u časopisu Journal of Food and Drug Analysis pokazala je da polifenol floretin iz jabuke razaraz stanice tumora dojke, a da pritom ne utječe na zdrave stanice. Stoga, neka na vašem stolu uvijek bude zdjela s jabukama, no vodite rauna da su nešpricane jer se najviše zdravih tvari nalazi u njezinoj kori. Ne kaže se bez razloga da jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van. 

Kupusnjače - u ovu skupinu među ostalim spadaju brokula, kelj, prokulice i karfiol. Bogato je vitaminima C i K i magnezijem, a svrstavamo ga u antikancerogenu hranu jer sadrži sulforafane, biljni spoj koji ima protuupalni učinak.

17.01.2019. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh