« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 mjeseci i 12 dana
SAVJETI

3 načina za ubrzavanje metabolizma

Naš metabolizam je sila unutar našeg tijela koja misteriozno odlučuje hoće li hranu koju pojedemo pretvoriti u nalet energije ili višak kilograma na vagi

Jedite samo zdravo!
Jedite samo zdravo! (Arhiva)
Više o

metabolizam

,

ubrzavanje metabolizma

Spor ili usporen metabolizam često je prva stvar koju krivimo kada nam je teško smršaviti. Kada govorimo o metabolizmu u kontekstu naše težine, zapravo opisujemo broj kalorija koje tijelo sagorijeva u mirovanju, a određuje se količinom mišića i masnog tkiva koje imamo.

Mnogi čimbenici mogu utjecati na vaš metabolizam, uključujući spol, dob, težinu i stil života. Prirodno se usporava kako starimo i postaje nefunkcionalan nakon dijete.

Kako naša tijela stare, ona prestaju raditi jednako učinkovito kao prije. Oko 40. godine života naša mišićna masa počinje prirodno opadati, a omjer tjelesne masti i mišića raste.

Stručnjaci savjetuju tri stvari koje mogu ubrzati metabolizam i jednu stvar koju treba izbjegavati:

Obratite pažnju na ono što jedete - razmotrite vrste hrane koju jedete jer će vaša prehrana utjecati na količinu energije koju vaše tijelo troši da probavi, apsorbira i metabolizira hranu. Taj se proces naziva termogeneza izazvana prehranom ili toplinski učinak hrane, a iznosi oko 10 posto naše dnevne potrošnje energije. Istraživanja pokazuju da je toplinski učinak hrane najveći za hranu bogatu proteinima jer naše tijelo treba više energije za razgradnju i probavu proteina. Konzumiranje hrane bogate proteinima povećat će vaš metabolizam za oko 15% (u usporedbi s prosjekom od 10% za svu hranu). Nasuprot tome, ugljikohidrati će ga povećati za 10%, a masti za manje od 5%.

Pokrenite se - redovita tjelesna aktivnost će povećati mišićnu masu i ubrzati metabolizam. Povećanje mišićne mase povećava bazalni metabolizam, što znači da ćete sagorjeti više kalorija u mirovanju. To možete postići uključivanjem 30 minuta tjelesne aktivnosti u svoju dnevnu rutinu, uz dva dana vježbanja u teretani ili vježbanja snage svaki tjedan. Također je važno pomiješati stvari jer praćenje iste rutine svaki dan može brzo dosaditi i dovesti do izbjegavanja vježbanja. Zanemarivanje tjelovježbe jednako će brzo rezultirati padom mišićne mase, a izgubljeni mišići će usporiti vaš metabolizam i otežati vaše napore da smršavite.

Spavajte dovoljno - sve veći broj istraživanja potvrđuje da nedostatak sna može značajno utjecati na vaš metabolizam. Nedostatak sna remeti energetsku ravnotežu tijela. To uzrokuje da naši hormoni apetita pojačaju osjećaj gladi i potaknu želju za hranom, mijenjajući metabolizam šećera i smanjujući potrošnju energije. Ako želite potaknuti svoj metabolizam, postavite si cilj spavati sedam sati bez prekida svake noći.

I to bi, zapravo, bilo to...

19.09.2023. 13:02:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh