3 mliječna proizvoda koje bi trebali preskočiti
Mnogi liječnici se slažu da je redovita upotreba fermentiranih mliječnih proizvoda, koji sadrže bakterije korisna za crijevnu mikrofloru i osnova zdravog načina života i pravilne prehrane
Znamo da je jogurt, kefir i slične stvari zdrav. No, ne baš, preciznije, ako se tu nešto dodaje ili oduzima, u problemu smo... stoga je nutricionistkinja Daria Rusakova sastavila listu fermentiranih mliječnih proizvoda koji su opasni po zdravlje.
Mliječni proizvodi su zdravi, ali imaju i negativnu stranu
Jogurti sa aditivima - jogurti s raznim dodacima nisu prirodno "mlijeko", jer sadrže mnogo više ugljikohidrata nego bilo koji drugi fermentirani mliječni proizvod. Zbog neprirodnih dodataka i velike količine šećera, koji remeti apsorpciju kalcija, prije spadaju među slatkiše nego mliječne proizvode.
Mliječni proizvodi bez masti - iako ih većina uzima jer misli da su niskokalorični i zdravi, nemasni mliječni proizvodi su zapravo sve samo ne zdravi. Činjenica je da se u sastav takvih jogurta dodaje škrob kako bi se postigla potrebna konzistencija, koja je kalorična kao i ugljikohidrati. Problem je u tome što bezmasno "mlijeko" ne zasićuje organizam, već, naprotiv, potiče apetit povećanjem razine šećera u krvi.
Vrhnje - vrhnje sa udjelom masti od 25-30% jedna je od najtežih probavljivih namirnica, a i ometa rad gušterače i jetre. Međutim, to ne znači da se ove namirnice treba potpuno odreći. Da biste izbjegli probleme s probavom i rizik od razvoja gastrointestinalnih bolesti, dovoljno je samo uzeti onaj sa manjim sadržajem masti, 10-15%.
Dakle, kad idete u trgovinu, pazite što birate...
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar