« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 8 dana
SAVJETI :)

3 izotonička pića koja možete napraviti sami

Izotonička pića ili popularno nazvana "sportska" pića sadrže 40-80 grama ugljikohidrata po litri

Složite si mojito ;)
Složite si mojito ;) (Arhiva)
Više o

izotonični napici

Da, znamo, vruće vam je i ne možete više... ali ipak morate na posao i već na putu ćete biti žedni... i kako to riješiti? Pa, izgleda da nije komplicirano...

Izotonička pića sadrže dva glavna sastojka: ugljikohidrate koji daju "gorivo" za rad mišića i natrij, odnosno sol. Mala količina natrija pomaže ubrzati ponovnu hidrataciju, održava ravnotežu tekućine i nadomješta soli koje se gube znojenjem.

 

Ako se piće opisuje kao izotonično, to znači da sadrži slične koncentracije soli i šećera kao u ljudskom tijelu. Drugim riječima, sadržavat će između 6% i 8% ugljikohidrata (šećera). Izotonična pića možete i sami napraviti kod kuće.

Voćna opcija

Potrebni sastojci:

- 250 ml pravog voćnog soka

- 250 ml vode

- prstohvat soli

Sve sastojke spojite, dobro promiješajte i ohladite. Kod izbora soka, bitno je da ne koristite napitak od nekog voća koji je razrijeđen. Primjerice, možete uzeti pravi, stopostotni sok od naranče.

Mojito

- sok od pola limete, oko 20 ml

- 150 ml soka od jabuke

- 330 ml vode

- 1 žličica meda ili smeđeg šećera

- 4 do 6 listova mente

- prstohvat soli

Pomiješajte najprije šećer/med i mentu, ali nemojte lomiti listove mente. Potom dodajte sok od jabuke i vode. Sve dobro promiješajte i ohladite pa će napitak biti spreman za ispijanje. Ova opcija nije tako jeftina kao prethodna, ali je prava zdravija i bogatija okusom alternativa.

Limun i đumbir

- 44 ml soka limuna

- komad sirovog đumbira

- 450 ml vode

- 3 žlice meda

Dodajte nekoliko tankih kriški đumbira u veliku šalicu prokuhane vode i ostavite da odstoji dok đumbir ne pusti okus. Uklonite kriške đumbira i iscijedite limun, a zatim umiješajte med. Pustite da se ohladi najprije na sobnoj temperaturi, a potom ga ohladite u hladnjaku.

30.06.2022. 14:42:15
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    30.06.2022. 16:42
    Mojito yesss
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh