« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina
ZDRAVSTVENA KATASTROFA

2030. više od polovice Amerikanaca bit će pretilo

Trenutno je oko 32 posto muškaraca i 35 posto žena u SAD-u pretilo, a taj će se broj u sljedećih 20 godina nažalost samo povećavati, smatraju stručnjaci

Fotografija vijesti
Više o

dijabetes

,

pretilost

,

debljina

,

nezdrava prehrana

Jedna od glavnih pošasti modernog čovjeka u zapadnim zemljama, pretilost, do 2030. godine zahvatit će polovicu svih muškaraca i žena u SAD-u, a ni zemlje Europe neće stajati puno bolje, ozbiljna su upozorenja liječnika i znanstvenika, prenosi Hina.

Pretilost sve brže gura pušenje s mjesta prvog i najvažnijeg uzročnika kroničnih bolesti koji se može spriječiti i do 2030. godine stvorit će novih 7,8 milijuna slučajeva dijabetesa, 6,8 milijuna slučajeva srčanih bolesti i moždanih udara te novih 539 tisuća slučajeva raka u SAD-u.

Sada je oko 32 posto muškaraca i 35 posto žena u SAD-u pretilo, prema istraživanju koje je vodila Škola narodnog zdravlja pri Sveučilištu Columbia u New Yorku.

U Britaniji će pretilost sa sadašnjih 26 posto do 2030. zahvatiti 41 do 48 posto muškaraca i 35 do 43 posto žena, upozoravaju stručnjaci dodajući da će se zbog toga broj dijabetičara povećati za 668 tisuća, broj oboljelih od bolesti srca za 461 tisuću i bit će 130 tisuća novih slučajeva raka.

Zbog prekomjernog unošenja hrane i premalo tjelovježbe pretilost je rastući problem širom svijeta i stručnjaci upozoravaju na učinak te bolesti na zdravlje i troškove zdravstvene zaštite.

Pretilost povećava rizike razvoja bolesti srca, moždanog udara, šećerne bolesti, raznih vrsta raka, povišenog krvog tlaka, povišenog kolesterola.

Zbog pretilosti troškovi zdravstvene zaštite u SAD-u će se uvećati za dodatnih 2,6 posto, odnosno 66 milijarda dolara godišnje dok će troškovi u Britaniji porasti za dva posto, odnosno dvije milijarde britanskih funti godišnje.

U Japanu i Kini jedna od 20 žena je pretila, u Nizozemskoj je jedna na 10, u Australiji jedna na četiri žene, a u Togou 7 od 10, prema drugom istraživanju koje je radilo sveučilište Deakin iz Melbournea.

Širom svijeta oko 1,5 milijarda ljudi ima prekomjernu tjelesnu težinu, a daljnih 500 milijuna je pretilo. U toj brojci je i 170 milijuna djece koja su kategorizirana kao djeca s prekomjernom težinom odnosno pretila. U mnogim zemljama pretilost je odgovorna za dva do šest posto zdravstvenih troškova, upozorava to istraživanje.

Kao ključne faktore u poticanju epidemije debljanja stručnjaci navode rastuću dostupnost jeftine, ukusne i hrane bogate energijom, zatim poboljšanu distribuciju hrane i njezino reklamiranje kao i snažnu ekonomiju koja potiče potrošnju i rast.

29.08.2011. 19:19:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh