« Kultura
objavljeno prije 2 godine i 3 mjeseca
NAJAVE

20. Queer Zagreb sezona

Queer Zagreb sezona 2022. - 20 godina umjetnosti, aktivizma i ljubavi

Nova sezona... već 20-ta!
Nova sezona... već 20-ta! (Arhiva)

Queer Zagreb jedan je od najprepoznatljivijih i najdugovječnijih programa koji već 20 godina zaredom propituje normativnosti u ovom dijelu Europe. Način rada udruge Domino definiran je pružanjem podrške i suradnje s organizacijama, institucijama i inicijativama iz različitih sektora te sa svim LGBTIQ+ inicijativama u Hrvatskoj i većinom u regiji. Na idejama otvorenosti, slavi se kreativnost i ljubav te se gradi čitava 20. Queer Zagreb sezona, ispunjena suradničkim programima i zajedničkim obilježavanjem obljetnice. 

20. Queer Zagreb sezona započela je novim programom za podršku domaćim vizualnim umjetnicima u javnom prostoru. Domino je, u suradnji s Arto oglašavanjem, a uz podršku tvrtke Lelo, tijekom cijele 2022. godine zakupio jumbo plakat kod Krivog puta (Savska cesta 14) koji ovim putem postaje trajni queer javni prostor u Zagrebu. Ovaj program osvajanja javnog prostora queer vidljivošću podržat će šest autora i autorica koji će zajedno proizvesti seriju od 24 rada na temu queer identiteta u Hrvatskoj danas.

Projekt je, početkom siječnja, započeo umjetničkim fotografijama Sanjina Kaštelana, koji se poigrava jednom od tema 20. obljetnice - etno queerom, istraživanjem queera u domaćoj baštini, narodnim predajama i mitovima. Kaštelan donosi idejno rješenje susreta elemenata tradicijskih nošnji i/iz folklornih navada te senzualnosti otkrivenoga muškog tijela. Na drugom Q20 plakatu nalazi se široki kožnati pojas (ćemer) koji je dio muške narodne nošnje u Lici. Ćemer je sastavljen od kožnatih listova koji tvore džepove; ukrašen metalnim zakovicama i kožnatim trakicama, bio je pokazatelj ugleda.

Sanjin Kaštelan, rođen 1977. u Rijeci, diplomirani je hungarolog i filozof, koji se nakon dugogodišnjih poslovnih iskustava u marketingu te festivalskoj produkciji, fotografijom počeo baviti rekreativno, a potom i profesionalno. Najčešće surađuje na projektima produkcijskih kuća te marketinških agencija (social/digital), no radost pronalazi u rekreiranju ljepote izvanjskoga te svijeta emocija.

Za više informacija o 20. Queer Zagreb sezoni pratite: https://thisisadominoproject.org

19.01.2022. 10:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh