« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 10 mjeseci
MLJAC

20 fantastičnih niskokaloričnih namirnica

Ljeto i vrućine ne idu baš ruku pod ruku s kalorijama, pa evo dvadeset namirnica koje će vam utažiti glad bez obzira na nisku kaloričnu vrijednost

Kelj je sjajna stvar
Kelj je sjajna stvar (Arhiva)
Više o

kalorije

,

namirnice

,

niskokalorična hrana

Kalorije su ono što nas sprječava u skidanju kilograma, a to se naročito odnosi na jela u trgovinama koja se hvale "fantastičnim rezultatima" u rekordno kratkom vremenu.

Do sada ste već shvatili da čudesno i zdravo obično ne idu ruku pod ruku, pa se zaputite na obližnju tržnicu i napunite hladnjak ovim namirnicama koje, osim što imaju malo kalorija, imaju puno zdravih nutrijenata u sebi.

Malo mašte i od njih ćete moći iskombinirati jela koja će vas zasititi, pomoći vam da izgubite višak kilograma i ostanete zdravi - stoga, na posao!

Bakalar - svježi bakalar je puno blažeg okusa od masnijih riba poput tune i lososa. Također je i siromašniji kalorijama - porcija od 85 grama kuhanoga bakalara ima oko 75 kalorija. Bakalar je bogat vitaminom B-12, niacinom, selenom i proteinima.

Borovnice - bogate antioksidantima, vlaknima, vitaminima i mineralima. Vrlo su niskokalorične - šalica svježih borovnica ima 84 kalorije. Servirajte ih same kao niskokalorični desert ili ih dodajte žitaricama kao doručak.

Brokula - povrće iznimno bogato antioksidansima i visoke nutritivne vrijednosti. Brokula je posebno bogata vitaminima C i A, željezom, kalcijem, kalijem i magnezijem. Bogata je vlaknima i iznimno niskokalorična. Jedna šalica sjeckane brokule sadrži samo 31 kaloriju.

Celer - izvanredan izvor vlakana, kalcija, kalija i vitamina C. Iznimno je niske kalorijske vrijednosti - dugačka stabljika celera ima samo 10 kalorija, a šalica sjeckanog celera 16 kalorija. Može se jesti sam kao međuobrok ili dodati u brojne salate.

Cvjetača - rođakinja brokule i kelja, a iako ne sadrži zeleni pigment poput njih, bogata je vitaminima, mineralima i antioksidansima. Jedna šalica sjeckane cvjetače sadrži samo 25 kalorija i idalan je prilog kuhan na pari, a može se servirati i sirova, prelivena laganim umakom.

Gljive - postoje brojne vrste gljiva koje imaju različite nutritivne vrijednosti. Ali sve su one bogate vitaminima B skupine, mineralima i vlakinima. Vrlo su niskokalorične - jedna šalica gljiva ima oko 44 kalorije. Gljive se mogu dodati u gotovo svaku salatu i brojna druga jela. 

Grejpfrut - ovaj zdravi citrus je prebogat kalijem, vitaminima A i C te vlaknima. Pola grejpfruta ima samo 52 kalorije i idealan je sastojak zdravog doručka, a može poslužiti i kao međuobrok. 

Jagode - bogate vitaminom C, vlaknima te kalijem. Jedna šalica jagoda ima samo 53 kalorije. Servirajte ih nakon večere ili dodajte u jogurt ili zobenu kašu za doručak. 

Kelj - nutritivna vrijednost kelja je gotovo nevjerojatna - sadrži većinu vitamina i minerala, uključujući i vitamin C i kalcij. Bogat je izvor vlakana, a sadrži i antioksidante. Jedna šalica sirovoga sjeckanog kelja ima samo 33 kalorije. Idealno za salatu ili kao prilog glavnom jelu.

Kelj pupčar  - sadrži mnoštvo vitamina i nekoliko minerala, a bogat je i vlaknima. Savršeni je prilog - jedna šalica kuhanoga kelja pupčara ima samo 56 kalorija. 

Klementine - super ukusne i lako se gule za razliku od ostalih agruma. Bogate su vitaminom C i vlaknima i vrlo su niskokalorične - jedna klementina ima samo 35 kalorija. Idealne su kao popodnevni međuobrok ili kao dodatak zdravom doručku.

Mahune - bogate su vitaminima A i C, vitaminima B skupine, mineralima i vlaknima. Jedna šalica kuhanih mahuna ima samo 44 kalorije.

Mrkva - idealan sastojak svih dijeta za mršavljenje jer nisu gorke poput većine povrća i mogu se servirati kuhane kao prilog ili jesti sirove kao međuobrok. Bogate su vitaminima A i C, nekim B vitaminima te kalijem i magnezijem. Jedna šalica sjeckane mrkve ima 50 kalorija. 

Pileća prsa - nemasna pileća prsa bez kože idealan su izvor proteina, niacina, selena i vitamina B-12. Jedna porcija pilećih prsa ima samo 100 kalorija prije kuhanja. Kombinirajte je s ostalim zdravim namirnicama koje smo vam preporučili i imat ćete idealan niskokalorični obrok. No, ne pretjerujte s količinama - idealna porcija pilećih prsa je veličine špila karata.

Rajčice - bogate vitaminima A i C, brojnim vitaminima B skupine te mineralima. Odličan su izvor vlakana i iznimno su niskokalorične. Jedna rajčica ima oko 35 kalorija. Možete ih dodavati salatama, brojnim jelima, narezati u sendviče ili jesti same kao zdravi međuobrok. 

Rikula - ovo lisnato povrće također je bogato gotovo svim mineralima i vitaminima. Dvije šalice rikule imaju samo 10 kalorija što ju čini idealnom osnovom za različite salate (možete dodati drugo povrće ili voće, orašaste plodove te preliti laganim umakom). Začinjena maslinovim uljem i češnjakom može se servirati i kao prilog uz glavno jelo.

Rotkvice - zbog svoga paprenoga okusa i hrskavosti omiljeni su sastojak salata. Bogat su izvor vitamina C te nekolicine minerala, uključujući cink i kalij. Jedna rotkvica ima samo jednu kaloriju. 

Škampi - bogati proteinima, selenom, niacinom i vitaminom B-12. Niske su kalorijske vrijednosti - 4 velika kuhana škampa imaju samo 26 kalorija. Kuhani i rashlađeni škampi omiljeni su dodatak brojnim salatama, a vrlo je popularan i koktel od škampa. 

Špinat - može se servirati kao zdravi prilog glavnom jelu ili kao sastojak neke od salata. Bogat je željezom, kalcijem i sadrži nekoliko vitamina. Jedna šalica svježih listova špinata ima samo 7 kalorija, a šalica kuhanog špinata samo 41 kaloriju. 

Tikvice - mogu se servirati svježe kao međuobrok, a možete i skuhati te začinjene maslinovim uljem servirati kao prilog. Jedna šalica sjeckanih tikvica ima samo 20 kalorija, ali zato sadrži mnoštvo vitamina, minerala i vlakana. 

08.07.2017. 15:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh