« Svijet
objavljeno prije 12 godina
TRAJNE PODJELE

15 godina od Daytonskog sporazuma

Dayton je prije 15 godina zaustavio rat u BiH, ali danas je neodrživ za Bošnjake i Hrvate, dok ga se Republika Srpska ne želi odreći

Potpisivanje Daytonskog sporazuma 1995. godine
Potpisivanje Daytonskog sporazuma 1995. godine (Wikipedia)
Više o

Daytonski sporazum

,

rat BiH

Bivši član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić ocijenio je da je okvirni mirovni sporazum koji je prije 15 godina potpisan u Daytonu zaustavio rat, no da sve više postaje sredstvo za podjelu i propast ove zemlje u kojoj nije uopće obilježen ovaj događaj. Silajdžić je bio uvodničar o temi "Bosna i Hercegovina - 15 godina nakon Daytona" koju je organiziralo Udruženje neovisnih intelektualaca Krug 99.

"Daytonski sporazum dao je kontinuitet državi BiH, no prihvatio je i na neki način legalizirao etničko čišćenje, genocid i zločine protiv čovječnosti. S vremenom se ovaj sporazum međutim pretvara u instrument za podjelu ili čak uništenje države BiH", rekao je Silajdžić.

Silajdžić je pojasnio da su za BiH potrebna nova ustavna rješenja koja će uvažiti demokratske principe nasuprot etničkih zahtjeva kako bi zemlja mogla prihvatiti europske standarde. Prema njegovim riječima, to je razlog zašto je odbio prijedlog reformi ustava prije četiri godine koje je predložila američka administracija u tzv. travanjskome paketu ustavnih promjena.

Na današnji dan prije 15 godina predsjednici Hrvatske Franjo Tuđman, BiH Alija Izetbegović i tadašnje Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milošević parafirali su Okvirni mirovni sporazum za BiH nakon 20-dnevnih razgovora vođenih u američkoj vojnoj bazi Wright-Patterson u Daytonu uz posredovanje tima američkih pregovarača. Sporazumom je zaustavljen krvavi četverogodišnji rat u BiH te uspostavljena državna struktura s dva entiteta hrvatsko-bošnjačkom Federacijom BiH i Republikom Srpskom.

Danas su svi potpisnici Daytona (Milošević, Tuđman i Izetbegović) mrtvi, a sporazum uopće nije službeno u nedjelju obilježen u BiH. Hrvatska i bošnjačka strana u BiH godinama traže izmjene Daytonskog sporazuma i ustava koji je sastavni dio, dok se srpska strana protivi promjeni slova i duha Daytona držeći da bi se time ugrozila Republika Srpska. (hina/metro-portal)

21.11.2010. 19:31:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh