« Film
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci
11. TFF

11. Tabor Film Festival uskoro otvara vrata

Dvor Veliki Tabor u Desiniću ponovo otvara svoja vrata od 13. - 16. lipnja jedanaestom Tabor film festivalu

TFF donosi bogat popratni program
TFF donosi bogat popratni program (TFF)
Više o

Tabor Film Festival

,

program

,

11. TFF

Uz već spomenute četiri gostujuće države - Italije kao partnera ovogodišnjeg festivala, te filmova koji dolaze iz Cipra, Škotske i Turske, 11. Tabor film festival priprema još programskih poslastica. Gostujući program Europske filmske akademije pod nazivom Kratko je važno! /Short matters! publici Tabora prezentira filmove nominirane u 2012. godini (EFA Short Film Nominations), među kojima je, naravno, i dobitnik ove značajne nagrade, pobjednički filmSuperman, Spiderman ili Batman rumunjskog redatelja Tudora Giurgiua, o petogodišnjem dječaku koji želi izliječiti svoju majku baš poput junaka iz stripova. Trailer za ovu priču možete pogledati ovdje.

Ostali filmovi ovoga programa dolaze iz Francuske, Mađarske, Finske, Irske, Turske, Estonije, Portugala, Velike Britanije i Grčke, baveći se najrazličitijim temama od državnih blagdana, života s ocem veleposlanikom, susretanja s osobama iz prošlosti, očuvanja obiteljske tradicije, života u zatvoru do sustava reklamiranja i kritike svjetskog gospodarskog poretka.

Pored ovih projekcija, u popratnom programu bit će održana i prezentacija projekta EuroShortNetwork koji je osmislila ekipa Sedicicorto Film Festivala, a riječ je o ideji udruživanja nekoliko festivala kratkometražnog filma u mrežu kojoj se priključio i Tabor film festival, s ciljem poticanja i promoviranja  radova mladih europskih filmaša. Prezentaciju će održati članica ovogodišnjeg žirija Giuliana Sana, a na ovo događanje posebno se pozivaju redatelji mlađi od 29. godina koji su zainteresirani surađivati s TFF-om na ovome projektu, te organizatori festivala.

Za one kojima gledanje filmova nije dovoljno,  TFF je organizirao i dvije radionice. Filmsku radionicu  „ No. 01"  vodit će Josip Šćurec, a polaznicima će se ponuditi odmak od digitalnog doba, svojevrsni povratak u prošlost kroz rad s filmskom vrpcom. I dalje mnogi od nas iz prašine izvade svoje analogne fotoaparate te s veseljem škljocnu nekoliko fotografija, no rijetki su pojedinci koji imaju priliku pogledati ili snimiti nešto na 16mm ili 35 mm filmskoj traci, a upravo takvi materijali čine važan dio naše kulturno-političke povijesti na području Hrvatskog zagorja. Upoznavanje s tim filmskim blagom i edukacija o korištenju osnovne opreme za rad na filmu sadržaj su ove radionice.

Tročlana poljska ekipa - Tomek Gestwicki, osnivač MOVLAB Studio coworkera, montažer i motion dizajner, multimedijalni umjetnik Marek Straszak i glumica, spisateljica i performerica Agata Elsner održat će eksperimentalnu radionicu Stop-motion Animation and Mixed Media in Motion Workshops  za sve zainteresirane, a u kojoj će se tijekom trajanja festivala snimati video spot za rock band Husta. Od prve ideje i skica do finalnog proizvoda, sudionici će pomicati granice imaginacije do ruba izdržljivosti, kombinirajući različite medije od VHS i digitalnih kamera do smartphonea ili, primjerice, tehnike poput stop animacije.

U sklopu festivala posjetitelji će moći pogledati i izložbu prikladnog filmskog naslova Ritam zločinasplitskog umjetnika Slobodana Tomića.

Za one koji planiraju cjelodnevni boravak na Tabor film festivalu svakako će biti dovoljno popratnih aktivnosti u kojima će moći participirati.

No, prije samog festivala za velike, u Zaboku se od 3.-5. lipnja održava 2. KIKI Tabor - međunarodni festival kratkometražnog filma za malene, na kojem će se najmlađoj filmskoj publici ponuditi prava riznica filmova iz Rusije, Estonije, Njemačke, Slovenije, Švicarske, Japana, Poljske, Kanade, Latvije, Austrije, Nizozemske, Španjolske, Irana, ali i mnoga hrvatska ostvarenja. Program je natjecateljskog karaktera tako da će se autoru/autorici, najboljeg filma po izboru dječjeg žirija (koji će se sastojati od troje djece starosti od 12 - 18 godina) dodijeliti trofej i novčana nagrada u iznosu od 250 eura. Partner Tabor film festivala, talijanski Sedicicorto International short film festival za mališane je također pripremio blok najboljih talijanskih filmova, a KIKI je ostvario i suradnju s nedavno završenim VAFI-jem, s kojeg dolazi selekcija od 15 najboljih filmova.  

30.05.2013. 04:09:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh