« Hi-tech
objavljeno prije 6 godina
PRIPAZITE

11 stvari koje biste trebali izbrisati s Facebooka

Je li zaista potrebno na Facebooku objavljivati slike djece i članova obitelji koji ni ne znaju da smo sadržaj objavili?

Pripazite što objavljujete
Pripazite što objavljujete (Pixabay)
Više o

Facebook

,

postavke privatnosti

Tko još nije čuo o opasnostima Facebooka? Najveća društvena mreža na svijetu broji milijune korisnika koji svakodnevno objavljuju sadržaj i informacije koje bi se mogle pokazati opasnima.

Postoje tvrdnje da su se podaci prikupljeni preko Facebooka nedozvoljeno koristili u predsjedničkim kampanjama, pa se tako smatra da se i dalje koriste u svrhe u koje ne bi trebali. Jednom kad nešto objavimo na internetu, tome može pristupiti svatko. Upravo zato, najbolje je da pazimo što i koliko odajemo o sebi.

Sljedećih će vam nekoliko točaka pomoći da bolje zaštitite podatke koje objavljujete. Ovo bi trebalo što prije izbrisati s Facebooka:

1. Datum rođenja - lako se može povezati s vašom adresom, što omogućuje pristup i vašim bankovnim podacima.

2. Broj telefona - najbolji način da si priskrbite osobu koja će vas pratiti i maltretirati je objavom broja telefona na mreži gdje ga doslovno svatko može naći.

3. Većinu vaših "prijatelja" - profesorica Robin Dunbar s Oxforda tvrdi da osoba može održavati normalnu vezu s oko 150 ljudi. U tu brojsku spadaju naši prijatelji, obitelj i poznanici. Sve više od toga osobe su s kojima uopće ne komuniciramo, a "prijateljujemo" s njima na Facebooku samo kako bismo zadovoljili potrebu za predvladavanjem neke vrste emocionalne krize (potrebe za lajkovima, komentarima...)

4. Slike naše djece i članova obitelji - postavite si pitanje: kakvu vrstu informacija će djeca jednog dana na internetu željeti pronaći o sebi? Hoće li im biti drago vidjeti sve ono što ste objavljivali bez njihova pristanka?

5. Kamo dijete ili član obitelji ide u školu - time doslovno omogućavate svakoj potencijalno opasnoj osobi da ga nađe čim izađe na ulicu.

6. Lokacija - ima li što blesavije od toga? Lijepo se locirate na plaži u Splitu, pa svi koji se time bave znaju da trenutno nema nikoga u vašem stanu u Zagrebu...Treba li reći išta drugo?

7. Vašeg šefa - ako na Facebooku objavljujete išta što bi moglo ugroziti vaše radno mjesto (od vrijeđanja posla, kolega i nadređenih do vikenda provedenih u pijančevanju), trebate li zaista tamo i vašeg šefa koji sve to može vidjeti?

8. Kada i kamo idete na godišnji - slično kao i točka broj 6. Slike s godišnjeg ili putovanja povećavaju šanse da budete opljačkani dok vas nema kod kuće.

9. Status veze - možda najdjetinjastiji od svih podataka. Zabilježite samo važne događaje, poput vjenčanja, ali prečesto mijenjanje statusa iz "samac" u "u vezi", nije baš najpametnija stvar na svijetu. Osim ako baš volite dramatizirati, ali i pritom zapamtite: šef vas gleda.

10. Podaci o bankovnim karticama -zašto bi netko imao potrebu objavljivati takvu vrstu poadataka, nikad nam neće biti jasno. Ali ipak ćemo spomenuti da nikako to ne radite. Za svaki slučaj.

11. Slike putovnice - slično kao i s bankovnim podacima. Na putovnici se nalaze podaci koji mogu biti ukradeni i iskorišteni za krađu identiteta.

Piše: Andrea Holi
09.04.2018. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh