« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
TOPLO/HLADNO

10 zdravih ljetnih pića

Osim što su fina, pojedina pića odlična su za zdravlje i sprječavaju nastanak brojnih bolesti

Najbolja ljetna pića
Najbolja ljetna pića (Shutterstock)
Više o

pivo

,

brusnica

,

kakao

,

zeleni čaj

,

žeđ

,

ograničenja brzine

,

utjecaj interneta

,

ljetno piće

Osvježite se pićima koja su fina i zdrava jer sadrže puno vitamina i štite od raznih bolesti.

>>Kako utažiti žeđ?

Kakao
Odličan je za kožu (omogućuje bolju hidratizaciju), ali ga treba piti umjereno (najviše 2 dl dnevno). Isto tako, gotov kupovni kakao nije ni približno zdrav kao onaj kojeg možete napraviti sami bez šećera i s nemasnim mlijekom.

Šipak/nar
Bogat je polifenolima koji imaju snažnu antioksidativnu aktivnost i pospješuju prokrvljenost. Dovoljna je jedna čaša soka od šipka na dan.

>>Superhrana: šipak

Mlijeko
Redovita konzumacija nemasnog mlijeka smanjuje rizik od hipertenzije, tj. povišenog krvnog tlaka. Dnevno bi trebali popiti dvije čaše mlijeka.

Kefir
Rješava probavne probleme, podržava funkciju crijeva, dobar je za cirkulaciju, a smanjuje i razinu kolesterola. Preporučena dnevna doza je pola litre.

Pivo
Lagano pivo odlično je za ljetne mjesece. Silicij pomaže u regeneraciji kostiju i vezivnog tkiva. Kod velikih vrućina preporuča se bezalkoholno pivo.

Brusnica
Blagotvorno djeluje na različite upale i infekcije urinarnog trakta (uključujući E.Coli). Mala čaša soka od brusnice (sa što manje šećera) preporučena je dnevna doza.

>>Superhrana: brusnica

Rajčica
Sok od rajčica pun je likopena koji igraju važnu ulogu u podizanju imuniteta. Likopen ujedno smanjuje štetan učinak UV zraka na kožu pa bi sok trebali redovito piti na ljetovanju.

Naranča
Nakon zasitnih obroka, sok od naranče sprječava nastanak slobodnih radikala koji mogu oštetiti žlijezde i u najgorem slučaju dovesti do srčanog udara. Najbolji je sok od naranča koje iscijedimo kod kuće jer kupovni sadrži vrlo male količine voća.

Voda
Bilo kuda voda svuda. Pomaže kod problema s bubrezima i urinarnim traktom, acidozom, jača srce, krvožilni sustav i rad mozga. Dnevno bismo trebali popiti 1,5 litre vode, odnosno oko jedne čaše svakih sat vremena.

>>Zašto je voda najbolje piće

Zeleni čaj
Sadrži polifenole koji usporavaju rast tumora i širenje karijesa. Najbolji je japanski zeleni čaj kojeg u ljetnim mjesecima možemo i rashladiti. Preporučena dnevna doza: 3-6 šalica.

07.07.2012. 13:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh