« Život
objavljeno prije 6 mjeseci i 3 dana
COOL

10 zanimljivosti o pčelama koje (sigurno) niste znali

Pčelinji otrov na koži ima protuupalno djelovanje, pojačava cirkulaciju i sintezu kolagena, što pojačava anti-age učinak, smanjenje bora i poboljšanje općeg tonusa kože

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (BeeVenom touch)
Više o

pčele

,

pčelinji otrov

,

BeeVenom touch

Tvrtko Matijević, mladi pčelar i inovator,  prepoznat je u Hrvatskoj (ali i u svijetu) po najboljoj tehnologiji sakupljanja pčelinjeg otrova. Naime, uspješno je osmislio tehnologiju koja nimalo ne šteti pčelama, a uz koju se dobiva najkvalitetniji pčelinji otrov, s čak 70 % melitina. Melitin je, inače, protein prema kojem se određuje kvaliteta pčelinjeg otrova. Tvrtko je svojom inovativnom tehnologijom uspio daleko nadmašiti konkurenciju jer veliki svjetski proizvođači imaju samo 45-55 % melitina u svom pčelinjem otrovu.

Pčelinji je otrov glavni sastojak Tvrtkovog brenda BeeVenom touch, koji je Tvrtko pokrenuo 2021. godine. Riječ je o kremama s pčelinjim otrovom, izuzetno kvalitetnih i učinkovitih formulacija, napravljenih u suradnji s europskim znanstvenicima.

Budući da nas je zainteresirao podatak da Tvrtko izdvaja pčelinji otrov te da to radi ne ugrožavajući život pčelama, ovaj mladi poduzetnik i zaljubljenik u pčele otkrio nam je da se u pčelarstvo zaljubio nakon što je pomogao prijatelju da preseli košnice što je rezultiralo s 46 uboda pčela. No, ubodi ga nisu otjerali od pčelica već ih je krenuo detaljnije proučavati, i kaže kako ga fasciniraju iz dana u dan.

Donosimo stoga 10 zanimljivosti o ovim marljivim bićima, s kojima se Tvrtko svakodnevno druži.

1. Što ako nestane pčela? Značajno smanjenje pčelinjih zajednica ili, u najgorem slučaju, njihov nestanak, imali bi golemi utjecaj na ekosustav i našu prehranu, a dugoročne bi posljedice na globalnu sigurnost hrane i okoliš mogle biti vrlo ozbiljne, čak i katastrofalne.

2. Pčele imaju pet očiju. Pčele imaju dva velika kompleksna oka koja vide oblike i boje te tri manje oči koja reagiraju na svjetlo, ali ne vide detalje.

3. Pčele komuniciraju plesom. Pčele medarice koriste plesni jezik kako bi obavijestile druge pčele o udaljenosti, smjeru i kvaliteti izvora hrane. Ovaj plesni jezik omogućuje im da efikasno koordiniraju sakupljanje hrane.

4. Pčele mogu prepoznati ljudska lica. Studije su pokazale da pčele imaju iznenađujuću sposobnost prepoznavanja ljudskih lica, što ih čini jedinstvenim u životinjskom svijetu insekata.

5. Pčele mogu letjeti brže no što vi trčite. Pčele mogu letjeti brzinom do 24 kilometra na sat, što je brže od većine ljudi koji trče.

6. Pčele znaju brojati. Istraživanja su pokazala da pčele mogu shvatiti osnovne matematičke koncepte poput brojenja do četiri. Ova sposobnost je izuzetna u svijetu insekata.

7. Pčele spavaju. Baš kao i ljudi, pčele spavaju! One imaju svoje periode odmora kada ne rade ništa, a ovo je ključno za njihovu produktivnost i zdravlje.

8. Pčele komuniciraju vibracijama. Pčele koriste vibracije tijela kako bi komunicirale jedna s drugom. One koriste različite vrste vibracija kako bi obavještavale ostale pčele o izvoru hrane ili opasnosti.

9. Pčelinji otrov je gorka, bezbojna tekućina. Sastoji se od mješavine proteina koji izazivaju lokalnu upalu na mjestu uboda pčele, a također djeluju antikoagulantno. Proizvode ga mlade pčele do 18. dana života. Pčelinji otrov povećava mikrocirkulaciju krvi 200 puta te ima protuupalna svojstva, a najviše se primjenjuje u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji.

10. Pčelinji je otrov prirodan botoks. Pčelinji otrov na koži ima protuupalno djelovanje, pojačava cirkulaciju i sintezu kolagena, što pojačava anti-age učinak, smanjenje bora i poboljšanje općeg tonusa kože.

U ponudi branda Beevenom touch, možete pronaći:

BeeVenom touch kremu za masažu - prirodna krema s pčelinjim otrovom koja sadrži čak 70% melitina, zbog čega je jedna od najpotentnijih krema za masažu na tržištu. Ubrzava mikrocirkulaciju krvi, pomaže u ublažavanju bolova, ima protuupalno i analgetsko djelovanje.

BeeVenom touch kremu za lice - inovativna kombinacija djelatnih tvari i pčelinjeg otrova s čak 70% melitina, hidratizira i revitalizira kožu lica, potiče proizvodnju kolagena, smanjuje pojavu novih i vidljivost postojećih bora i linija na licu.

BeeVenom touch anticelulitna krema - u sinergiji s kofeinom pomaže u suzbijanju masnih naslaga

BeeVenom touch serum za dubinsku njegu lica s mnoštvom aktivnica koje prodiru u dublje slojeve kože te „peglaju bore" i dubinski njeguju kožu.

Proizvodi BeeVenom touch dostupni su u ljekarnama diljem Hrvatske, a možete ih naručiti i direktno na broj: 099 203 5553 ili putem službene web stranice  www.beevenomtouch.com

27.10.2023. 15:01:26
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    27.10.2023. 17:12
    bez pcela svijet staje
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh