« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
EH, DA ...

10 savjeta za - doživjeti stotu

Ako vam nije mrska ideja da ugodno, zdravo i sretno doživite stotu, pročitajte ove savjeta čovjeka koji je to uspješno napravio

Stotka nije nedostižna :)
Stotka nije nedostižna :) (Arhiva)
Više o

zdrav život

,

dugovječnost

,

sto godina

Doživjeti stotu i to u dobroj formi, zdravog tijela i duha nije nemoguće, barem ako pitate liječnika Shigeakija Hinoharau, koji je jučer preminuo u 105. godini života.. On je posvetio život postizanju dugovječnosti nacije.

Pomogao je uspostavljanju medicinskih sustava zahvaljujući kojima su Japanci postali jednim od najdugovječnijih naroda na svijetu. Gotovo do smrti  radio je u bolnici, liječio pacijente te predavao studentima na fakultetima. Ovo su njegovi savjeti za dug, zdrav i kvalitetan život:

1. Energija dolazi iz toga što se osjećamo dobro, a ne iz zdrave prehrane i puno spavanja

"Svi se sjećamo kako smo kao djeca, kada smo se zabavljali, često zaboravljali jesti ili spavati. Vjerujem da možemo zadržati taj stav i kao odrasle osobe - najbolje je ne umarati tijelo s previše pravila kao što su ručak i spavanje", objašnjava liječnik. Najvažnije je za vitalnost osjećati se zadovoljno i ispunjeno. Zabavljati se - na tome treba poraditi, a ne se opterećivati time kad ćemo jesti i kad ćemo spavati.

2. Čuvajte se pretilosti

Liječnik Hinohara stalno je naglašavao da stotu dožive osobe koje nemaju viška kilograma te stoga treba paziti na svoju težini u fizičku kondiciju. ne treba se opterećivati prehranom, no ipak treba voditi računa da se ne prejedamo. On sam za doručak je pio kavu, čašu mlijeka i sok od naranče sa žlicom maslinovog ulja. Vjerovao je da je maslinovo ulje odlično za krvne žile i kožu. Za ručak je jeo mlijeko i kekse, a često je i preskakao ručak kada je bio prezaposlen. Za večeru je jeo povrće, ribu i rižu. Dvaput tjedno jeo je govedinu. 

3. Planirajte unaprijed

Hinohara je uvijek imao pun raspored za godinu unaprijed, a čak je i zaplanirao još više u budućnost. Tako se, kako je rekao, jako veselio Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. Na žalost, nije ih doživio, no njegov stav prema životu i planovim govori koliki je bio optimist, što je isto važna stavka za dugovječnost.

4. Ne morate otići u mirovinu ako ne želite

"Nakon 65. počeo sam volontirati. Predajem i obilazim pacijente, čak i po 18 sati na dan i uživam u svakoj minuti svog posla", govorio je Hinohara. Ukoliko čovjek želi još raditi, neka radi. Ukoliko ne želi, neka ide u mirovinu i posveti se onome što želi raditi. 

5. Dijelite znanje i vještine s drugima

Hinohara je godišnje održavao oko 150 predavanja. Predavao je svima, od najmlađe dječice u školi, do izbiljnih biznismena i liječnika. Uvijek je stajao dok je govorio, a predavanja su mu trajala ponekad i 90 minuta. Kazao je da ga stajanje čini snažnim. 

6. Nemojte vjerovati svemu što kaže liječnik

Hinohara je smatrao da liječnici ne mogu izliječiti svaku bolest i svakog pacijenta. Predlagao je ljudima da, kada im liečnik propiše terapiju ili neki pregled, da ga pitaju bi li isto to preporučio svojim bližnjima. Ukoliko bi odgovor bio negativan, zašto se izlagati bespotrebnom stresu i patnji? Vjerovao je da životinje i glazba imaju veliki utjecaj u ozdravljenju, puno veći nego što to misli medicina. 

7. Uvijek koristite stube i nosite svoju prtljagu i vrećice

Kako biste ostali zdravi i vitalni, zaboravite na dizala. Uvijek i svugdje idite stubama i trudite se nositi svoju prtljagu. Hinohara se također koristio stubama i uvijek je po jednu preskakao. Stube i hodanje su svakodnevna vježba za vaše srce i cijelo tijelo. 

8. Nadahnjujte se svaki dan, pronađite inspiraciju

Čitajte, pronađite u književnosti pisce koji vas nadahnjuju. Tako je činio i Hinohara. Za njega je najinspirativnija bila poema Roberta Browninga "Abt Vogler". Ne morat se zadržati samo na književnosti. Slušajte glazbu, uživajte u likovnoj umjtenosti, šetajte prirodom.

9. Bol je misteriozna

Najučinkovitiji način da prevladate bol je kroz zabavu. Kada se dijete udari, objasnio je Hinohara, plakat će sve dok mu pozornos ne okupira nešto drugo. Tada će zaboraviti na bol. Tako bi trebali raditi i odrasli ljudi. Bol utopiti u zabavi. Smatrao je da bi u bolnice trebalo dovesti terapijske pse iostale životinje te glazbu koja će pomoći pacijetntima da se nose s boli. 

10. Ne gomilajte materijalne stvari

"Ne trošite život na gomilanje materijalnog, i tako ništa nećete ponijeti sa sobom kad umrete", jednostavan je bio Hinohara.

18.07.2017. 16:40:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh