« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
PROFITIRAJTE

10 principa uspješnog lidera - vodstvom do cilja

Dobar lider se postaje, a ne rađa: lideru je svrha slobodno izraziti vlastitu osobnost a ne dokazivati se

lider leadership
lider leadership (Shutterstock)
Više o

učenje

,

lider

,

savjeti

,

karijera

,

promjene

Postati liderom nije ˝nimalo jednostavno i svatko tko misli suprotno, zavarava se. Međutim, razviti liderske osobine je lakše nego što se obično misli i svatko od nas ima kapaciteta da postane uspješan lider.

Mnogo toga je napisano o tome što čini dobrog lidera, ja ću se u ovom tekstu koncentrirati na ono što smatram neizostavnim.

1) Budite spremni na nove izazove i mogućnosti. Dopustite okolini da vas inspirira.

Živimo u vremenu konstantnih priomjena, inspirirajte se znanstvenicima, inovatorima i onima koji mijenjaju sredinu u kojoj žive. Ako želite biti pravi lider pratite trendove i konkurenciju. Svaku slabost budite spremni iskoristiti, a svaki pozitivan primjer na koji naiđete, neka vas inspirira.

2) Preuzmite odgovornost

Pravi lideri ne dozvoljavaju si upadanje u zamku osjećaja žrtve. Biti liderom je put na kojem ćete se morati naučiti preuzimati kompletnu odgovornost za sve što vam se događa u životu. Lidera ne stvaraju okolnosti izvana, već promjene iznutra.

3) Budite pozitivni

Ne dozvolite da zadnja vaša riječ o bilo kojem problemu bude negativna. Naglasak stavite na pozitivno i rezultati će automatski biti pozitivniji.

4) Vodite primjerom

Kao lider izaberite vrijednosti koje su vam najvažnije, u koje vjerujete i koje su sastavni dio vašeg karaktera. Život u skladu s vlastitim vrijednostima je osnovni preduvijet za pridobivanje nečijeg povjerenja. Druga dva su etičnost i kompetentnost. Postavite jasna pravila na radnome mjestu i provodite ih. Budite primjer drugima, dolazak pola sata prije početka radnog vremena, ostanak u uredu nakon drugih, dolaziti na vrijeme za sastanak samo su neki od primjera.

5) Naučite nešto novo svaki dan.

Predano radite na svakodnevnom proširenju vlastitih horizonata. Čitajte, učite, primajte nova znanja, proširujte krug ljudi koje poznajete i iskoristite svaku mogučnost da budete socijalno aktivni.

Sve o liderstvu pročitajte u nastavku teksta na Profitiraj.hr

Piše: Neven Đekić/Profitiraj.hr
26.05.2010. 09:28:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh