« Biznis
objavljeno prije 14 godina
STUDIJA:

Oblak vulkanskog pepela napravio trošak od 5 milijardi dolara

Erupcija vulkana na Islandu do danas je prouzročila štetu po svjetsko gospodarstvo koja se mjeri u milijardama dolara

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

vulkan

,

vulkanski pepeo

,

Island

,

svjetsko gospodarstvo

,

trošak

I zrakoplovna industrija i globalno gospodarstvo u cjelini pogođeni su negativnim posljedicama oblaka vulkanskog pepela s Islanda koji je uzrokovao brojne probleme tijekom proteklih više od mjesec dana, zaključak je najnovije studije jedne britanske istraživačke grupe.

Britanska grupa za ekonomska istraživanja Oxford Economics u najnovijoj je studiji, pripremljenoj za Airbus, ustvrdila da je problem vulkanskog pepela do zaključno 24. svibnja svjetskom bruto domaćem proizvodu (BDP) prouzročio štete u vrijednosti pet milijardi dolara.

Nije samo sektor zračnog prijevoza bio pogođen zbog odgode letova i zatvaranja zračnih luka nakon erupcije islandskog vulkana 14. travnja, ističe se dalje u toj studiji.

Kompanije povezane s industrijom zračnog prijevoza tereta također su trpjele velike posljedice. U studiji tako ukazuju na čitav niz kompanija, od kenijskih trgovaca cvijećem koji nisu mogli isporučiti svoje proizvode u Europu, do proizvođača automobila u Europi i proizvođača mobilnih telefona u Koreji, kojima su uzmanjkali dijelovi.

Daleko najveće negativne posljedice širenja vulkanskog pepela u tjednu od 15. do 21. travnja ipak je trpjela europska zrakoplovna industrija, s obzirom da je otkazano više od 100 tisuća letova a izgubljeni su prihodi zrakoplovnih kompanija dosegnuli 2,2 milijarde dolara, navode u Oxford Economicsu. (hina/metro-portal)

26.05.2010. 19:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh