« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 2 mjeseca
ZAPAMTITE!

10 osobina zdrave osobnosti

Osobine su povezane s većim zadovoljstvom životom, više samopoštovanja, samodostatnosti, optimističnijim pogledom na život, manje ljutnje i agresije te više samokontrole

Imate li ih?
Imate li ih? (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

osobnost

Mentalno blagostanje preduvjet je onog materijalnog, stoga nije na odmet znati koje su to osobine s kojima trebamo raspolagati kako bismo ga dostigli.

U prvoj od tri studije, istraživači su zatražili 137 stručnjaka za psihologiju ličnosti da opišu svoju viziju psihički zdrave osobe pomoću 30 aspekata osobnosti. To je objavljeno u NEO Psychological Inventory, Revised (to jest veliki popis definiranih osobina koje stručnjaci ličnosti koriste kako bi se osiguralo da "govore isti jezik").

Istraživači su imali i stručnjake za pozitivnu psihologiju, a također su i studenti preddiplomskih studija objasnili svoje definicije "zdrave osobnosti". U svim su skupinama identificirano iste ključne osobine: prema izvještaju, "zdrava osobnosti najbolje je obilježena visokom razinom otvorenosti prema osjećajima, pozitivnim emocijama i izravnošću te niskim razinama na svim aspektima neuroticizma". Osobe sa visokim neuroticizmom su zapravo manje tolerantne na stres, anksiozne, impulzivne, a čak i agresivne.

Psiholog Scott Barry Kaufman, u Scientific American, objasnio je 10 specifičnih osobina ličnosti:

  1. jednostavnost i izravnost (i biti "iskren i domišljat")
  2. niska impulzivnost (sposobnost kontrole želja i nagona)
  3. niska ranjivost na stres
  4. niska razina bijesa i neprijateljstva
  5. niska razina  tjeskoba (niska stidljivost, nervoza, napetost i nemir)
  6. otvorenost prema osjećajima
  7. pozitivne emocije (radost, sreća, ljubav i uzbuđenje)
  8. snižena depresija
  9. sposobnost (kompetencija i stručnost)
  10. toplina (biti nježan i prijateljski nastrojen)

Ne morate imati sve te osobine kako biste imali zdrav život, istaknuo je dr. Kaufman, ali "ključna odredba [za psihološko zdravlje] je u kojoj mjeri vas neke od ovih stvari sprječavaju u dostizanje vaših osobnih ciljeva."

U dvije dodatne studije, istraživači su uspoređivali ove osobine ličnosti s više od tri tisuće studenata  i utvrdili da su povezane s većim zadovoljstvom životom, više samopoštovanja, samodostatnosti, optimističnijim pogledom na život, manje ljutnje i agresije te više samokontrole.

Budući da anksioznost, depresija i stres igraju veliku ulogu u sprječavanju postizanja naših ciljeva, nema boljeg vremena od sad da probate promijeniti način na koji gledate svijet.

28.07.2019. 15:43:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh