« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
POVJERLJIVE INFORMACIJE

Zviždač otkriva bankarske tajne Wikileaksu

Bivši švicarski privatni bankar Rudolf Elmer planira podatke o 2000 "offshore" bankovnih računa otvorenih predati u Londonu Wikileaksu

Fotografija vijesti
Više o

WikiLeaks

,

bankarske tajne

,

offshore računi

Elmer, kojemu u srijedu u Švicarskoj počinje suđenje za otkrivanje bankovne tajne, vodio je svo do otkaza 2001. poslovnicu banke Julius Baer na Kajmanskom otočju, poznatu poreznom raju koji je niskim ili paušalnim porezima privukao tvrtke i pojedince da ondje polože svoj novac, prenosi Hina. 

Elmer i Jack Blum, bivši istražitelj američkog Kongresa i odvjetnik "zviždača", trebaju na konferenciji za novinare predati WikiLeaksu dva CD-a s podatcima o 2000 privatnika koji su svoj novac položili u porezni raj. Organizatori vjeruju da će se na konferenciji pojaviti i utemeljitelj WikiLeaksa Julian Assange, iako je to malo vjerojatno jer mu je britanski sud ograničio kretanje u očekivanju odluke o izručenju Švedskoj na njezin zahtjev koja mu želi suditi za silovanje.

U nedjelju je Elmer Reutersu povjerio kako se nada da će tiskovna konferencija u Londonu skrenuti pozornost na financijsko poslovanje poreznih utočišta te na WikiLeaks kao mehanizam putem kojeg će drugi zviždači moći ispričati svoje priče.

"Najvažnije je poučiti društvo o zlouporabama koje se čine u poslovanju offshore te o načinu njihova rada", rekao je Elmer, istaknuvši kako je "WikiLeaks možda jedino sredstvo putem kojeg mogu društvu prenijeti poruku o bankama i bankarenju, o bankovnoj tajni i šteti koja se čini društvu kad tajna služi za utaju poreza, pranje novca i korupciju".

Ne očekuje se da Elmer i njegov odvjetnik objave identitet pojedinaca popisanih u materijalu. Neki podatci već su predani vladama zemalja u kojima, kako se vjeruje, žive vlasnici tih računa. Za švicarski dnevnik Der Sonntag Elmer je rekao da se bankovni podatci odnose na multimilijardere, međunarodne tvrtke i hedge fondove, uključivo one iz Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke i Velike Britanije.

Podatci potječu iz najmanje triju novčarskih ustanova, među kojima je i Julius Baer, o poslovanju između 1990. i 2009. Među podatcima su i dokumenti koje su otkrili drugi zviždači. Izvori bliski zviždaču prenijeli su kako on strahuje da bi objava imena kompromitirala službenu istragu.

Elmeru se treba suditi u Zuerichu zbog navodna kršenja strogih švicarskih propisa o bankovnoj tajni što je učinio predajući imena klijenata WikiLeaksu 2007., piše agencija AFP. Dodaje da su, po pisanju švicarskog tiska, u nekoliko zemalja već počeli sudski progoni nekih klijenata zbog utaje poreza.

17.01.2011. 14:32:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh